25 Mayıs 2007

Misha Gordin

Sanatçı 1946 yılında, İkinci Dünya savaşının bitiminden tam bir yıl sonra, o zamanlar Sovyet toprakları içerisinde olan Latvia'daki Riga şehrinde dünyaya geldi. Latvia da Rusça konuşan bir topluluk içinde Rus kültürü ile çocukluğu geçti. teknik liseden uçuş mühendisi olarak mezun olan Misha, ilerki hayatında bu işle hiç uğraşmayacaktı. " Amacı hep kendi kişisel duygu ve düşüncelerini fotograf ile anlatmanın yollarını bulmaktı. Kavramsal fotograf ile tanışmasından sonra ve bu güne kadar hep insan figürleri ile çalıştı. Her yarattığı biçim belirgin bir insan şekli idi ve tüm bu biçim arayışları kendi kişisel degişimi ve kendi hayatı ile görüslerini yansıtıyordu..


Riga Motion Studio "sunda özel efektler yapım yardımcısı olarak işe başladığında 20 yaşındaydı. Sanattan tamamen uzakta sadece resmi kültür olan Sosyal Gerçekler ile ilgilenmesi istense de, Misha bundan çok uzaktaydı. Bu yaşlarda fotograf çekmeye başlayan sanatçi belgesel ve portre çalışmalarına yöneldi. Fakat çok kısa zamanda bunun kendi stili olmadığını fark etti, o kendi kisisel vizyonunu ortaya koymak ve yansıtmak istiyordu. Fotograf makinasını kutusuna koyup, dolaba kaldırdı ve Dostoyovski, Bulgakov, Tarkovski okumaya başladı.






tam bir yıl sonra "Kavramları" fotograflamak istediğine karar verdi ve 1972' de ilk fotografını yarattı. "Confession" ve bu fotoğrafı yaparken kullandığı yöntem ve yaklaşım daha sonraki fotoğraf yasamına hep yansıdı.



1974 yılında Amerikaya göç ederek orada yaşamını devam ettirmeye basladı...Gelin biraz da sanatçının fotografa bakışını kendi ağzından anlamaya çalışalım. Misha fotografı tanımlama işine bir soru ile başlıyor :" fotograf makinamı var olan dış dünyaya mı döndürüyorum, yoksa içime yani ruhuma mı döndürüyorum? Ben var olan bir şeyi mi çekiyorum, yoksa kendi dünyamı yaratarak gerçek ama varolmayan bir ürün mü çıkartıyorum ? "










Bu iki karşıt yaklaşımının sonunda sanatçı fotografı şöyle tanımlıyor. "Fotograf, sanatsal anlatımın biçimsel olarak yüksek bir tarzıdır ki, bu onun resim, şiir ve heykel sanatları arasında yer almasını saglar. Fotograf özel bir sezgisel yaratıcılık yeteneğini işin içinde kullanır.



Özel Sergileri

Everson Museum of Arts, Syracuse,
NYDetroit Institute of Arts, Detroit,
MIMuseum of Photographic Arts,
San Diego, CANorth Dakota Museum of Art,
Grand Forks, NDCedar Rapids Museum of Art,
Cedar Rapids, IADennos Museum Center,
Traverse City, MIBemis Center for Contemporary Art,
Omaha, NEFotograf Koleksiyonlari Art Institute of Chicago,
Chicago, ILNational Museum of Modern Art, Kyoto,
JapanInternational Museum of Photography,
Rochester, NYGeorges Pompidou Centre, Paris,
FranceToledo Museum of Arts, Toledo,
OHEverson Museum of Art, Syracuse,
NYMuseum of Contemporary Photography, Chicago,
ILDennos Museum Center, Northwestern Michigan College,
MIKrannert Art Museum, University of Illinois, IL







Ödülleri

National Endowment for the Arts,
Visual Artist GrantMinnesota State
Arts Board, Photography Fellowship
Michigan Council for the Arts,
Creative Artist GrantMichigan Arts Award,
Art Foundation of MichiganFIAP Gold Medal,
18 Salon International d'Art Photographique,
Reims, FranceNiepce Medal,
Salon International d'Art Photographique,
Denain, FrancePSA Gold Medal,
22 International Salon of Photography,
Bordeaux, France

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with thumbnails