09 Şubat 2009

Semih Balcıoğlu


semihbalcolu087qb1

Semih Balcıoğlu 1928 yılında İstanbul’da doğdu. Işık Lisesi ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde okudu. Akademinin grafik bölümünden mezun oldu (1951). İlk karikatürü Akbaba mizah dergisinde yayımlandı (1943). Birçok dergi ve gazetelerde çalıştı. Akbaba, Karikatür, Taş, Akşam, Vatan, Dünya, Tercüman, Hürriyet ve Yeni Yüzyıl bunların başlıcalarıdır.

Meslek yaşamında (yurtiçi ve dışı) 41 ödül kazandı. Gümüş Güvercin (Skopje), Altın Madalya (Pescara), Altın Palmiye ve Gümüş Hurma (Bordighera), Türkiye İş Bankası Büyük Ödülü, Abdi İpekçi Barış ve Kardeşlik Ödülü, TÜYAP Onur Çizeri, Karikatür Vakfı Onur Ödülü bunlardan birkaçıdır. Balcıoğlu, Gabrovo Mizah Evi’nin yaptığı oylama sonucu dünyanın 106 çizerinden biri olarak kabul edildi.

İtalya’da Tolentino, Bulgaristan’da Gabrovo, İsviçre’de Basel, Polonya’da Varşova Karikatür Merkezleri’nde karikatürleri vardır. Ayrıca Almanya’da Willhelm-Bush karikatür Müzesi’nde yapıtları sergilenmiştir. Türkiye’de üç boyutlu karikatürü gerçekleştiren ilk sanatçıdır. Seramikle yaptığı karikatürler üç yıl arka arkaya İstanbul ve Ankara’da sergilendi (1964-65-66). Bugüne kadar, yedisi yurtdışında olmak üzere (Skopje 1972, Paris 1975, New Castle 1978, Frankfurt 1981, Melbourne, Sydney ve Canberra 1994) 71 kişisel sergi açtı. 28 karikatür kitabı yayımlanan Balcıoğlu’nun Güle Güle İstanbul adlı eseri, İtalya’nın Pescara kentinde yapılan karikatür kitapları yarışmasında birincilik ödülü kazandı.

1969 yılında iki arkadaşıyla Karikatürcüler Derneği’ni kurdu ve yedi dönem derneğin başkanlığını yaptı. 1996 yılında derneğin Onursal Başkanı oldu. 1973-1979 yılları arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Genel Başkanlığı’nda bulundu.1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı ünvanını almıştır; 15 Ocak 2002'de Mimar Sinan Üniversitesi tarafından verilen onursal doktora ünvanını aldı. Basın Şeref Kartı sahibi, evli ve bir çocuk babası idi.

27 Ekim 2006'da vefat etti.

Karikatürlü Oyun Kağıtları-01 Karikatürlü Oyun Kağıtları-03


2 yorum:

  1. Sayın Blog Yöneticisi;

    Müvekkil BİZ TURİSTİK İŞLETMELER YAYINCILIK ORGANİZASYON SANAYİ VE DIŞ TİCARET A:Ş, Semih Balcıoğlu'nun tüm eserlerini tam ruhsat halinde devir almıştır.

    Blog sitenizde hukuka aykırı olarak aynı zamanda suç teşkil eder şekilde Semih Balcıoğlu eserlerinin izinsiz olarak "download" edilmesine yer ve imkan sağlamaktasınız. Bu nedenle Semih Balcıoğlu eserlerinin "download"
    edilmesinin engellenmesi için ilgili adresin (3) gün içinde sitenizde kaldırılmasını ve tarafımıza bilgi verilmesini ihtar eder, aksi taktirde yasal yollara başvurulacağını bildiririz.

    BİZ TURİSTİK İŞLETMELER YAYINCILIK ORGANİZASYON SANAYİ VE DIŞ
    TİCARET A.Ş Vekilleri
    Av.Melis ORHAN - Av. Atılay KURTOĞLU
    atilaykurtoglu@aydinorhan.av.tr
    02164257725

    YanıtlaSil
  2. İlgili kişilerin isteği üzerine linkler kaldırılmıştır..

    YanıtlaSil

Related Posts with thumbnails