14 Mart 2010

Çeviren Latif Demirci

Çeviren Latif Demirci-001 Çeviren Latif Demirci-002

1961 yılında İstanbul’da doğdu. 1975 yılında ilk karikatürü, Gırgır dergisinde yayınlandı. 1978-1979 yıllarında Mikrop dergisinde, sonraki on yıl boyunca Gırgır, Fırt dergilerinde çalıştı. 1989 yılında çıkan Hıbır dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Daha sonra çalışmalarını, kendi adlarına çıkardıkları HBR Maymun dergisinde sürdürdü.

DualÇev-LatifDemirci012 DualÇev-LatifDemirci014

Canavar Koyun Orhan, Muhlis Bey, Arap Kadri, Mithat-Mirsat ve Press Bey tiplerinin çizeridir. Mizah dergilerinin yanı sıra Yeni Gündem, Nokta, Panorama, Gazete Pazar, Söz gibi günlük gazete ve haftalık siyasi dergilerde de çalıştı.

DualÇev-LatifDemirci032 DualÇev-LatifDemirci027

90’lı yıllarda yurti çinde iki, yurt dışında üç (Hollanda, Fransa, Finlandiya) karikatür sergisi açan sanatçının kitap kapakları, poster ve çizgi film çalışmaları oldu. Çalışmalarını, Hürriyet gazetesinde sürdürüyor.

DualÇev-LatifDemirci040 DualÇev-LatifDemirci036

Edebiyat dünyasında her türlü çeviri görmüşsünüzdür ama ilk defa çizginin çevrilmesini Demirci düşünmüştür sanırım..Kitaptaki tablolardan sadece 1 tanesinin orijinalini bulamadım-"Henri Matisse-Reader at Pedestal Table in Green Blouse,Red Striped Dress-1921" elinde olan varsa paylaşırsa sevinirim.

Karikatür Albümleri: 

1984-The Selamin Aleyküm
1985-Tarzan-Arap Kadri
1987-Yes Problem
1991-Eyvah! Mezun Oldum
1991-Mithat-Mirsat
1992-Nostalcisi Kandilli
1996-Çeviren Latif Demirci 1997-Doğuştan Fenerli Mithat
2000-Press Bey Milenyum 2000
2001-Köşeli Türklerden Press Bey
2002-Bugün, Devlet İçin Ne Yaptın?
2006-Yavrum Senin Ülken Bir Melekti
2006-Press Bey Yazmışım Anasını
2006-E-vli ve Cepli

DualÇev-LatifDemirci038 DualÇev-LatifDemirci040

Latif Demirci pek konuşmaz. Hayatı minimum düzeyde kelime kullanarak idare edebilmek gibi inanılmaz bir yeteneği vardır. O'nu tanımak için yanında 10 dakika oturmanız yeterli. Emin olun, ondan sonraki 10 dakikada da aynı olacaktır, sonrakinde de, sonrakinde de...

DualÇev-LatifDemirci019

web sayfası

Çeviren Latif Demirci (orijinal ve dual)



diğer karikatürlerinden örnekler ..


6 yorum:

  1. Dürüst olayım mı Mithat?

    Bizler için inanılmaz güzel işler yapıyorsun, ellerine sağlık ama yakın bir zamanda tüm karikatürcüler sana karşı eylem planı yapacaklar valla bende onları destekleyeceğim sanırım:)

    Diyecekler ki sana;

    Tamam bizi seviyorsun, anladık, hatta teşekkür ederiz, ama en azından tüm eserlerimizi net gibi bir çamura düşürme.

    Onları çizmek çok kolay değil, hatta kitap haline getirmek te pek kolay değil,insanların kitapçılara gidip ellerini ceplerine sokup bunları satın alma eylemini alma elimizden.

    Sen yapmasan başkaları yapar mı? yok kardeşim kimse bu anlamda senin kadar sabırlı ve özenli değildir, severken öldürüyorsun bizleri:))))))))))))))

    YanıtlaSil
  2. haklısın:)
    şöyle bir durum var yalnız buradaki resimleri götürüp renkli çıktı alsalar kitabın satış fiyatından daha pahalıya mal olacak-o yüzden orijinalini almak daha mantıklı-birde indirme sayılarına bakınca gerçektende hayal kırıklığı yaratacak kadar düşük sayılar görüyorum-aslında çokta hayal kırıklığı sayılmaz çünkü bunları yaparken ben zevk alıyorum. Özdemir Asaf'ın dediği gibi: "yanına bir anlam aldı, açıldı.." bütün bunlar bir anlam için.. Eylem planına bende destek verebilirim:)

    YanıtlaSil
  3. Kuşkusuz bunları hazırlama döneminde aldığın hazzı asla küçümsemem.

    Aldığımız hazlar herşeyin ötesine geçerek kendi doğrularımız olacağından yazdıklarım anlamını yitirerek evrendeki kendi sessizliğini çoktan oluşturmuş olacaktır...

    Belki eylem zamanında benim de bir karikatürümü yapar karikatürcülerimiz ve altına şöyle yazarlar;

    iyi di hoştu ama yazık oldu sanem hanıma:)

    YanıtlaSil
  4. İç çektim simdi..
    Bende müzik albümleri için üzülürüm.
    Maddi, manevi beklenti ve hayallerle yapılandırılmış bircoğunun bebeğim söylemleriyle sahip cıktığı, aylara dayanan çalışmalarını ,müzik marketlerde yerini aldığı ilk gün internet paylaşımında görmek kimbilir nasıl inciticidir.
    Bu blogda müzik albüm linki olmayışı sevindiriyor.

    Sevgili Sudaay,
    Karikatür sanatının değerini bilen
    çıktı ile yetinmeyecek mesafededir diye düşünüyorum.Sevgili M.Üstündag-Şiyir sevişgenlerini çalışmanız da okuyarak edinmiştim.Bu anlamda tanıtım açısından paylaşımlarınızı faydalı bulanlardanım.

    Kendimize yaptığımız bir eylemle başka insanları da mutlu etmenin nasıl bir duygu olduğunu bilenlerdenim.
    Anlamınız çoğalarak yol alsın.
    İyilikler diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. Açıkcası ben hangi konu da olursa olsun internette müzik yada başka konuların indirilmesinden yanayım.

    Elimin altında olması açısından faydalı buluyorum.

    Ne indirdiğim müziği cd haline getiririm ne de indirdiğim bir yazıyı, resmi fotoğrafı çıktı halinde kullanırım.

    Bunları yaparken var olan teknolojik imkanları kullanıyorum diye bakıyorum olaya. İçimde sahip olma duygusu olduğundan indirdiğim halde satın aldığım bir sürü albüm vardır.

    Mithat beyin tanıtım amaçlı yaptığı bu çalışmalar karikatürcüleri kızdırır mı bilemiyorum, tanıtımın ötesinde kitabın tümüne bilgisayarınızda sahip olabilme imkanı veriyor açıkcası.

    Albümlere uygulanan aynı işlemi görüyoruz aslında.

    Ya tümden karşı olacağız bu durumlara yada kabulü yaşayacağız.

    Bu sebeple de sevgili Mithat bey in karikatürcülerin olası eylemine evet diyebilme hakkı pek görülmüyor:) Zaten kendisi de "destek verebilirim" şeklinde yanıt vermiş. Vermeme olasılığı olabilir.

    Yine bu anlamda Sanem hanım anında görebildiği için, son derece ustalıkla geri çekilme pozisyonunu kelimelere dökmüş.

    Kusura bakmayın Sanem hanım sizin kadar duyarlı olamıyoruz çoğunlukla,siz düşüncelerinizi eyleme koyanlardansınız, biz ise işimize geldiği gibi davrananlardan:)

    YanıtlaSil
  6. Bu korsanlık konusu ucu çok açık bir konu ne yazıkki-ne kadar insan varsa o kadar da görüş var-örneğin ben kitapta hiç korsana yüz vermedim ama müzikte bütün sınırları zorluyorum:)(nedeni de artık CD yi koyup müzik dinlememem-yani aldığım CD yi mp3 e çevirip sonra mp3 çalarda dinliyorsam-aradaki hamallığı yapmamak için direk netten bulma yoluna gidiyor insan)diğer bir husus da-sanatçı yarattıktan sonra bence o insanlığın malı olup çıkıyor-hele göçmüşse bu diyardan-mirasçılarını zengin etmenin alemi yok:) yaşarken ama emeğinin karşılığını bir şekilde almalı..ve sizlerde bunun gibi kendi dünyanıza has binlerce gerekçelerle görüş ileri sürebilirsiniz-bu işin doğrusu yanlışı yok bence.. "...var birazda sen oyalan...misali herşey.."

    YanıtlaSil

Related Posts with thumbnails