09 Haziran 2010

The Straight Story-1999-David Lynch



Yönetmen: David Lynch
Senaryo: John Roach,Mary Sweeney
Görüntü Yönetmeni: Freddie Francis
Müzik: Angelo Badalamenti
Yapım : 1999
Ülke : Fransa,İngiltere,Amerika
Tür : Macera, Biyografi,Dram
Süre : 112 dakika
Oyuncular: Sissy Spacek, Jane Galloway, Heitz Dorothy, Joseph A. Carpenter, Donald Wiegert, Richard Farnsworth,Tracey Maloney, Dan Flannery, Jennifer Edwards-Hughes, Ed Grennan, Jack Walsh, Gil Pearson, Barbara June Patterson, Everett McGill, Anastasia Webb

IMDB

Konusu:

Alvin Straight ve kızı küçük bir kasabada yaşamaktadır. Az paraları vardır ve Alvin şeker hastasıdır. Araba kullanamaz, kendi başına yürüyemeyecek haldedir ama söz dinlemez ve inatçı biridir. Eve gelen bir telefonla 10 yıldır görmediği abisinin bir kalp krizi geçirdiğini öğrenir. Bunun üzerine Alvin macerasına başlar, hem de bir çim biçme makinası ile. Yüzlerce mil, bir sürü yeni insan, 6 haftalık bir macera. Sonuçta Alvin hedefine ulaşır..



Lynch'ten yaşlılık üzerine yalın, sade, şiirsel, ders verici, öğretici, ailece izlenecek son derece mükemmel ve küçük görünen ama aslında görkemli olan bir başyapıt. Tüm oyuncular kusursuz. Manzaralar, görüntüler, müzik enfes. Sinema tarihinin yaşlılık üzerine ve son pişmanlıklar üzerine yapılmış en iyi filmlerinden biri (ayrıca bir yol filmi de sayılabilir)

Yaşlı kahramanımız uzun yol macerasında kimi zaman sessiz sakin, kimi zamanda yaptığı hataları yapmayıp, onun yaşadığı pişmanlıkları yaşamasınlar diye sevimli nutuklar atıyor karşılaştıklarına.




Filmin konusu yaşlılık olduğu için bu konuda yazılmış 2 güzel yazıyı okumak için tıklayın:

i) Akıl sağlığımı korumalıyım
ii) Yaşlılık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with thumbnails