11 Temmuz 2010

Hayata Uyanmak



Waking Life-2001-Richard Linklater

Yönetmen: Richard Linklater
Senaryo: Richard Linklater
Yapımcı: Jonah Smith, Palmer West,Tommy Pallotta
Görüntü Yönetmeni: Richard Linklater,Tommy Pallotta
Tür : Animasyon, Dram, Fantastik, Gizem
Ülke: USA
Dil: Ingilizce
Süre: 99 dakika
Müzik: Glover Gill
Oyuncular : Trevor Jack Brooks, Lorelei Linklater, Wiley Wiggins, Glover Gill, Lara Hicks, Ames Asbell, Leigh Mahoney, Sara Nelson, Jeanine Attaway, Erik Grostic

IMDB:



Farklı animasyon tekniğiyle de dikkat çeken yapım, insanın varoluşunun anlamı üzerine kafa yoran bir karakterin içsel yolculuğuna ortak ediyor bizleri.

Her ne kadar animasyon adıyla anılsa da gerçek insanların oynadıkları, sonrasında LSD görüşü denilen forma dönüştürülmüş bir filmdir.

Orijinal hikayesini ünlü bilim kurgu üstadı Philip K. Dick'in yaşadığı bir olaydan almıştır; aslında insanlar ölmemektedirler, uyanmaktadırlar. Filmin teması hayat, evren ve herşeydir. Aynı sorulara farklı felsefe okullarından ve dinlerden pek çok felsefik bakış açısını kolay anlayacak şekilde cevaplar verilmeye çalışılmıştır.

Filmi sürekli izlemek gibi bir zorunluluğunuz var çünkü arada kaçırdığınız şeyler kopukluğa yol açabilir, filmin altyazı kısmı metinlerinin çıktısı alıp ön okuma da yapılabilir. Sonuçta hepimizin 'varoluşa ait' şeyleri sorguladığımız bir dönem olmaktadır. Filmdeki karakter de farklı görüşlerin savunucuları ile görüşerek bunların muhasebesini yapar ve kendi yaşam felsefesini oluşturma yolunda ilerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with thumbnails