04 Ocak 2011

Ernest Hemingway



Pek çoklarının "kasvetli sonbahar çocuğu" sandığı Hemingway, aslında tam bir "güneşli yaz çocuğu" ydu. Temmuz ayında doğdu yine bir Temmuz ayında öldü.

Ve yıllar sonra Hemingway, sarsıcı intiharıyla değil, varislerinin kendi aralarındaki çatışmalarıyla gündeme geldi, yeni basılan kitaplarından ( A Moveable Feast ) bazı kısımlar çıkarıldı, kitabın editorlüğünü yapan torunu tarafından. Hemingway'ın 2.ci eşinden türeyen:) bu torunu dedesinin, anneannesi hakkında kitapta yer alan olumsuz bölümleri yayınlamayı asla düşünmediğini söyledi.



İddiasına göre de, Hemingway'in 4.ci eşi olan kadın, bu kitabı yazarın ölümünden sonra bölük pörçük topladı ve bu olumsuz bölümleri metne ekledi. Böylece iki ayrı eşten olan çocuklar ve iki farklı yayınevi Hemingway'in kitaplarının nasıl basılması konusunda ciddi fikir ayrılığı içindeler.

Hemingway yaşasaydı bir öykü çıkarırdı bunlardan kısa cümlelerle, gazetecilikten gelmesi nedeniyle kendisinin "yazarlık formülü" diye nitelendirdiği kıstasları vardı Hemingway'in, bunlar: "Lafı uzatmadan kullan-kısa paragraflar kur-hep canlı bir dili tercih et-olumsuz değil olumlu ifadeler seç."



Buna inandı ve hep böyle yazdı, ölümünü de bu şekilde kurguladı, kısa, net ve dolaysız. Hayatına son verecek tüfeği kendisi gidip seçti, dükkanda denedi ve satın aldı. Edebiyat dünyasında bir ayrıkotu olduğu için intiharının da değişik olmasını istedi, edebiyat dünyasında intihar edenler oldukça fazladır ama tüfekle edeni yok gibidir.

Yaz çocuğuydu ama hayatboyu sonbaharda yaşadı, Idaho'daki mezartaşında şu kelimelerin yazması tesadüf değil:
" O, en çok sonbaharı sevdi.."


PS: "A Moveable Feast", Paris'te geçirdiği beş yıllık süre içinde yazdığı bir yaşamöykü-anı kitabı-Türkçeye "Paris Bir Şenliktir" diye çevrilmiştir.

1 yorum:

  1. "Yalan dünya turunu tamamladığında, gerçek daha pantolonunu bile giymemişti."
    Hemingway

    YanıtlaSil

Related Posts with thumbnails