24 Ağustos 2011

Incendies-2010-Denis Villeneuve



Yönetmen: Denis Villeneuve
Senaryo: V.B.Champagne, Wajdi Mouawad, Denis Villeneuve
Tür: Drama,Mystery,War
Ülke: Canada, France
Müzik: Grégoire Hetzel
Görüntü Yönetmeni: André Turpin
Dil: Fransızca, Arapça, İngilizce
Puan: 8.2
Süre: 130 Dk.
Oyuncular (ilk 10): Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette, Rémy Girard, Abdelghafour Elaaziz, Allen Altman, Mohamed Majd, Nabil Sawalha, Baya Belal, Bader Alami

Konu: İkizler Jeanne ve Simon'u karışık köklerini araştırmak için Orta Doğu'ya göndermek bir annenin son dileğidir. Wajdi Mouawad'ın beğenilen oyunundan uyarlanan Incendies, iki genç yetişkinin köklü nefret, sonu gelmeyen savaşlar ve kalıcı sevgiye yolculuğunu anlatan güçlü ve dokunaklı öyküsüdür.

IMDB

Özellikle bıçak sırtında bir yapım, yani ele aldığı konular o kadar çok deşilmiş ki.. Hem farklı bir konu çıkarmanın zorluğuyla baş edip hemde aşırı siyasallaşmadan gayet dengeli bir yapım ortaya çıkarmış yönetmen... (Töre Kara)

Bir çok yönüyle etkileyici bir film. Çok ilginç bir senaryo, şaşırtıcı bir sonuç, savaşla ilgili tüm gerçekleri insana bıkkınlık vermeden farklı yönleriyle de anlamayı sağlayan, yaşamın anlamı yada anlamsızlığı arasında kalabileceğiniz izlenmesi gereken bir film. İnsan derinden sarsılıyor film bitince, ben sulu gözlünün tekiyimdir ama bu filmde için kurudu sanki, hüzün öylesine güzel işlenmiş ki, çaresizlik... ama bu duygular kesinlikle arabesk bir duygu içinde barındırmadan sağıltılarak işlenmiş. Yani başımızda yıllardan beri süregelen bir anlamsızlığı tüm çıplaklığıyla öyle naif bir biçimde ortaya koymuş ki, bir kez daha savaş çığırtkanlarından, farklılıklarımız sebebiyle kendini bir halt sanan tüm yapılardan nefret ediyorsunuz. Nefret yok edici bir nefret bile değil çok daha farklı kızamıyorsunuz bile insanların bu anlamsız bir şekilde gelişmiş olan kendini haklı sanan zihniyetin doğurduğu vahşete, acıyorsunuz.... evet insanlığın tüm yılları öyle saçma sapan bir şekilde geçti ki yazık tüm insanlara! Haaa bir de filmin aralarına yerleşmiş şiirselliğe de hayan kaldım, özellikle son sahnedeki cümleler akıldan çıkacak gibi değil.. (Sanem Uçar)

Türkçeye İçimdeki Yangın olarak çevrilen bu film gerçektende insanın içine bir yangın düşürüyor-izledikten sonra kesinlikle unutamayacağınız bir film. Son olarak filmde geçen bir sözü yazıp bırakalım :

"Ölüm asla hikayenin sonu değildir, her zaman bir iz kalır.."


1 yorum:

  1. gerçekten film tüm sahneleriyle etkileyiciydi sahnelerrin gerçekliği biran bizi o dönemlere götürüyor holiwood filmlerini saçma sapan aksiyonlerından sıkılınlara tavsiye ediyorum

    YanıtlaSil

Related Posts with thumbnails