27 Haziran 2011

A.Kadir

A Kadir Meriçboyu a-kadir

A.Kadir (İbrahim Abdülkadir Meriçboyu), 1917'de İstanbul’da doğdu. Açık, aydınlık titizlikle işlenmiş şiirleriyle 1940 kuşağı toplumcu şairleri arasında yer alan şair, çeviri çalışmalarıyla dünya şiirinin tanınmasına katkıda bulunmuştur.

Ortaöğrenimini Eyüp Ortaokulu (1933) ve Kuleli Askeri Lisesi’nde (1936) tamamladı. Eyüp Ortaokulu'ndan sonra 1936’da girdiği Kuleli Askeri Lisesi’ ni bitirdi. 1939'da Ankara Harp Okulu son sınıf öğrencisiyken, Nazım Hikmet’in şiirlerini okuması nedeniyle okulda propaganda yaptığı gerekçesiyle açılan davada yargılandı, 10 aya hüküm giydi, okuldan uzaklaştırıldı. Cezaevinden çıkınca 1941'de İstanbul Hukuk Fakültesi’ne girdi.

Tan gazetesinde düzeltmen olarak çalıştı. Arkadaşlarıyla 'Yürüyüş' dergisini çıkardı. 1943'te savaş karşıtı şiirlerini içeren ilk kitabı Tebliğ toplatıldı. İstanbul’da bulunması sakıncalı görülen kişilerle birlikte sıkı yönetimce sürgüne gönderildi. Sürgünlük dönemini Muğla, Balıkesir, Konya, Kırşehir ve Adana’da geçirdi. 1947'de İstanbul’a döndü ve bir bisküvi fabrikasında çalışmaya başladı. Buradan ayrılınca çeşitli yayın evlerinde düzeltmenlik, çevirmenlik gibi işler yaptı. 1965'ten sonra kitaplarını kendisi yayımlayarak yazarlık yaşamını sürdürdü.

İlk şiirleri 1930'da 'Ali Karasu' imzasıyla yayınlandı. Başlangıçta Faruk Nafiz Çamlıbel ile Necip Fazıl etkisinde şiirler yazdı. Ankara Cezaevi’nde Nazım Hikmet’le kalınca şiir ve dünya görüşünde önemli değişikler oldu. Ses ve Yeni Edebiyat dergilerinde yayınlanan şiirlerinde Nazım Hikmet etkisi açıkça bellidir. Yurt sevgisini dile getiren ilk kitabı 'Tebliğ'de bir yandan savaşa karşı çıkarken bir yandan da yoksul Türk insanını gerçekçi bir bakışla yansıttı. Bireysel dramı toplumsal sorunların birlikteliği içinde ele aldı.

Olgunluk dönemi şiirlerinde konuşma diline yakın bir dil kullandı, türküler, halk şiiri ve gelenekleri motiflerinden yararlandı. Savaş, yoksulluk, sürgünlük, hapislik acılarını yaşayan insanın duygularını, iyiye, doğruya, eşitliğe olan özlemini yalınlık, gerçeklik ve lirizmle yansıttı. Çarpıcı bitişler, yinelemeler, iç uyaklar ve ses uyumları belli başlı şiirsel biçimleri. 1940'lı yılların toplumsal gerçekçi şiirinin ortak temaları ve biçimleriyle, Orhan Veli kuşağının bazı söyleyiş özelliklerini kaynaştırarak sentezci bir şiire ulaştı.

A.Kadir, güçlü ozan kimliğini çevirilerine de büyük ustalıkla yansıtmış bir çevirmendi. Onun yabancı ozanlardan dilimize kazandırdığı şiirler, -tıpkı Can Yücel çevirileri gibi- hiçbir zaman çeviri kokmaz. Onları, 'Türkçe söylenmiş' ürünler gibi yakın buluruz kendimize. A.Kadir, gericiliğe, bağnazlığa, savaşa, açlığa, yoksulluğa karşı tutum almış dünyaca ünlü ozanların şiirlerinden yalın bir Türkçeyle yaptığı çevirileri, 1960 yılında yayımladığı 'Asıl Adalet' adlı kitapta toplamıştır.

ASIL-ADALET-Cev-A-Kadir-1960__24127892_0 ASIL-ADALET-CEVIREN-A-KADIR__12786405_0

Abdülbaki Gölpınarlı ile Farsça aslından düzyazı olarak çevirdikleri Mevlana’nın şiirlerini serbest nazma dökerek 'Mevlana' adıyla bir kitapta topladı. Çok beğenilen bu kitap üst üste birkaç kez basıldı. Azra Erhat ile birlikte yaptıkları 'İlyada' çevirisi ise A.Kadir’in başarılı bir çevirmen olarak iyice tanınmasına neden oldu. İkinci kitabı 'Hoş Geldin Halil İbrahim' dönemin şiirsel eğilimlerinin dışında kalan şairin çizgisini değiştirmediğini gösterdi. Bunu 'Dört Pencere' ve bütün şiirlerini topladığı 'Mutlu Olmak Varken' izledi.

ILYADA-3-CILT-A-KADIR-amp-A-ERHAT-CEVIRISI__32060394_0 HOS-GELDIN-HALIL-IBRAHIM-A-KADIR-ILK-BASKI__13615255_0 Bugunun-Diliyle-Mevlana-A-Kadir__26453450_0

Çeviri ve eski şiirleri sadeleştirme çalışmalarını sürdüren A.Kadir, Avrupa ve üçüncü dünya ülkeleri şairlerinden tek başına ya da ortaklaşa yaptığı pek çok çeviriyi 3 ciltte 'Dünya Halk ve Demokrasi Şiirleri' adı altında bir araya getirdi. Ayrıca Brecht’ten yaptığı şiir çevirileriyle Paul Eluard’dan Asım Bezirci ile birlikte çevirdiği 'Seçme Şiirler' büyük ilgi gördü. '1938 Harb Okulu Olayı ve Nazım Hikmet' adlı yapıtı da bir dönemin önemli bir olayını aydınlatması açısından büyük ilgi çekmiş bir kitaptır. 12 Eylül 1980 sonrasında da bir ay gözetimde tutuldu. 1 Mart 1985'te İstanbul’da öldü.

E86-A-KADIR-DUNYA-HALK-VE-DEMOK-SIIRLERI-3CILT__16835584_0 ELUARD-SECME-SIIRLER-A-KADIR-A-BEZIRCI-150K__33813054_ A.Kadir_1938 Harp Okulu Olayı

Onun için söylenenler:

-A.Kadir'i pek severim. Yüreğimin başında oturan insanlardan biridir. Onun yüreği halis bir şair yüreğidir. (Nazım Hikmet)

-A.Kadir'in adı, çilenin olduğu kadar direncin de adıdır, umudun ve çalışkanlığın da adıdır. Kısacası, örste dövüle dövüle çelikleşen namusun adıdır. (Asım Bezirci)
-Öyle insanı bir anda saran, sarsan bir şiir değil, yavaş yavaş sıcaklığını duyuran bir çalışmadır. (Doğan Hızlan)

-A.Kadir, dün de, bugün de halkın, insanların şairidir. Şiirlerinde alabildiğine bir insan sevgisi, alabildiğine bir sıcaklık ve candanlık vardır. (İlhami Soysal)

-Şiire Nazım Hikmet etkisinde başlamasına karşın, zamanla 1940 toplumcu, gerçekçi kuşağının özgün isimlerinden biri oldu. İçten bir anlatımla toplum sorunları ve yenik hayatların acılığını yansıttı. (Eray Canberk)


Eserleri

A.Kadir_Mutlu Olmak Varken TEBLIG-IMZALI-ITHAFLI-A-KADIR__25821937_0 2_37

Şiir

1943-Tebliğ
1959-Hoş geldin Halil İbrahim
1962-Dört Pencere
1968-Mutlu Olmak Varken (toplu şiirler)
1988-Bütün Şiirleri (ölümünden sonra)

BU-GUNUN-DILIYLE-HAYYAM-A-KADIR-1969-mSc__20477135_0 BUGUNKU-DILIYLE-MEVLANA-A-KADIR-1955__30026832_0 FILISTIN-SIIRI-A-KADIR-AFSAR-TIMUCIN__16632692_0

Çeviri-Antoloji

1955-Bugünün Diliyle Mevlana
1958-İlyada (Azra Erhat'la birlikte)
1958-Odysseia (Azra Erhat'la birlikte)
1961-Seçme Şiirler
1967-Bugünün Diliyle Tevfik Fikret
1973-Dünya Halk ve Demokrasi Şiirleri-I
1975-Dünya Halk ve Demokrasi Şiirleri-II
1975-Portekiz Sömürgeleri Şiiri
1975-Vietnam Şiiri
1976-Filistin Şiiri
1980-Dünya Halk ve Demokrasi Şiirleri-III

1938-HARPOKULU-OLAYIVE-NAZIM-HIKMET-A-KADIR__34057010_0 1938-HARP-OKULU-OLAYI-VE-NAZIM-HIKMET-A-KADIR__15352188_0 BU-GUNUN-DILIYLE-TEVFIK-FIKRET-A-KADIR-I81__39197246_0

Anı 

1966-Harp Okulu Olayı ve Nâzım Hikmet

Ödülleri

1959-Habib Edip Törehan Çeviri Ödülü
1961-Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü
1980-Türkiye Yazarlar Sendikası Hasan Ali Ediz Edebiyat Çeviri Ödülü
1983-Yazko Çeviri Ödülü

hapislk1[1]

1938 Harb Okulu Olayı

“Nazım Hikmet, Harp Okulu ve Donanma Komutanlığı askeri mahkemelerince ayrı ayrı yargılanmıştır. Her iki mahkemenin savcısı da, kendisini, askeri isyana itmekle suçlamıştır. Yapılan duruşmalar sonunda, bu mahkemeler, savcıların kanılarına uyduklarından, Nazım Hikmet'i, toplam 28 yıl ağır cezaya çarptırmışlardır.”

Nazım Hikmet'in davalarında bu anlamda bir tanıklık da yoktur. O halde bu iki mahkeme neye dayanarak bu suçları var saymış ve 28 yıl ağır hapis cezası vermiştir? Bu mahkemeler, aynı olayda suçlu olarak sorguya çekilen ve aynı eylemden dolayı mahkum edilen birer askeri kişinin söylediklerine dayanmıştır. Harp Okulu Mahkemesi, bir askeri öğrencinin; Donanma Komutanlığı Mahkemesi de bir astsubayın, Nazım'a mal ederek söylediği bazı sözleri kanıt saymıştır.

Mahkeme kararından şunları öğreniyoruz: 1937 yılında sol fikirlere (komünizme) eğilimi olan Harp Okulu öğrencisi (5409 sicil numaralı Ömer Deniz'dir bu çocuk), Nazım'la görüşme isteğine kapılıyor. Ve bir gün, Beyoğlu sinemalarının birinin lobisinde Nazım'la karşılaşıyor. Nazım'ı resimlerinden tanıdığını, onu dikkatle okuduğunu filan söyleyerek şaire yakın olmaya çabalıyor. Nazım bu genç Harbiyeliye yüz vermiyor ve uzak duruyor ondan. Fakat 3 Aralık 1937 gününe denk gelen Şeker Bayramı arifesinde, aynı çocuk okuldan kaçarak Nazım'ın Nişantaşı'ndaki evine gidiyor ve onu ziyaret ediyor.Bu genç, ilk soruşturmadaki sözlerinde Nazım Hikmet'le bir saat kadar konuştuğunu ve kendisine bazı sorular sorduğunu bildiriyor. Nazım'ın da ona şu cevapları verdiğini öne sürüyor:

“Ülkemizde üniversite çevresi faşist unsurlarla dolu. Türkiye'ye en büyük tehlike faşizmden gelir. Siz gençsiniz. Başınızı şimdiden ateşe atmayın, yazık olur size..Siz ileride ordunun güçlü elemanları olacaksınız. Orduya girince köylü neferlere, önce Cumhuriyeti ve sonra komünistliği aşılayacaksınız. Türkiye'de doğrudan doğruya komünistlik olmaz. İlk zamanlarda bulacağınız fırsatlardan yararlanarak Almanya ve İtalya'nın Türkiye'ye düşman olduklarını ve Almanya'nın Balkanlar ve Anadolu üzerinden Basra Körfezi'ne inmek ve İtalyanların da güney sınırlarımızdan ülkemize faşizmi yaymak istediklerini anlatmalısınız.”

İşte Nazım Hikmet'in, Harp Okulu Askeri Mahkemesi'ne düşmesine neden olan sözler bunlardır. Fakat Harbiyeli öğrenci Ömer Deniz, duruşmaya çıktığında bu söylediklerini inkar etmiş ve Nazım'ın kendisine böyle şeyler söylemediğini açıklamıştır. Buna rağmen mahkeme öğrencinin ilk soruşturmadaki sözlerini kanıt saymış ve Nazım'ı orduyu isyana itmekten dolayı 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırmıştır.

16nazim son resimlerden-1963

Donanma Komutanlığı Mahkemesi'nde de durum farklı değildir. Sözde, bir deniz astsubayı (Hamdi Alevdaş) Nazım'la görüşürken Nazım'ın kendisine şunları söylemiş olduğunu ilk soruşturmada ileri sürüyor: “Bana, donanmadaki fakir askerlerin adresini gönder, onlara para yollayacağım…” Ancak bu astsubay ( Gedikli) yargıç önüne çıktığında, Nazım'ın kendisine böyle bir şey söylemediğini belirtiyor. Fakat mahkeme, ilk soruşturmadaki sözleri kanıt olarak kabul ediyor ve askeri isyana teşvik etmekten Nazım'a 20 yıl ceza veriyor.

Allem kalem, işte bu sözlere dayanarak Nazım toptan 28 yıl 4 ay hapis cezası alıyor. Bu arada son derece ilginçtir ki; bu hükmü vermiş olan askeri mahkemelerin beşer üyesinden dördü, hukuk öğrenimi görmemiş ve yargıçlık niteliği taşımayan, sıradan subaylardır. Davanın sonunda 5 Harp Okulu öğrencisi dolaplarında Nazım'ın piyasada yasal olarak satılan kitapları bulundu diye tutuklanır. 5271 Abdülkadir (Meriçboyu) 5 yıl, 5409 Ömer Deniz 7 yıl, 5362 Orhan Alkaya 5 yıl, 5227 Necati Çelik 5 yıl, 5321 Mustafa Ergün 5 yıl…ve Nazım Hikmet 15 yıl…

Mahkemede kimler yoktu ki? Ulus meydanında gazete satan bir sanık, Yakup Dalkılıç yargıçların önüne çağrılır. Niye? Sanık olarak dinlenecek. Nazım'ın kitaplarını satıyormuş ya! Bir ara yargıç, daktilo görevlisine seslenir; “ Satır başı ” ... Aynı anda Yakup Dalkılıç küttedenek düşüp bayılıyor. Apar topar ayıltıyorlar. “Ne oldu evladım?” Yakup Dalkılıç konuşamıyor, eliyle koluyla bir şeyler anlatmaya çabalıyor. Mahkemenin cingöz mübaşiri olayı anlıyor ve başlıyor bıyık altından gülmeye. Heyet başkanı, yargıç şaşkın/ kızgın mübaşire bakıyor. Mübaşir; “Sayın yargıç, Yakup beyefendi daktiloya söylediğiniz satır başını ‘başına satır' anlamış da ” diyor. Salonda bir gülüşme… Nazım bile gülüyor. Sonra Yakup Dalkılıç beraat ediyor ama…bu anıyı, mahkemenin kalitesi ve tanıkların/sanıkların pozisyonunu belirtmek için anlattım.

Şakası bir yana; bu zırvalığın ortasında sinirden ne yapacağını bilmeyen Nazım, sürekli bıyığıyla oynuyor. Bunu gören yargıçlardan biri, bunu, Nazım'ın birilerine şifre verdiği şeklinde yorumlayıp şairi azarlıyor. Nazım da dayanamıyor ve “peki bıyığımla oynamam” diyor. “Ama siz de tespih çekmeyin. O da benim sinirimi bozuyor”…

A-Kadir-aramizda-kendi-sesin-siirleriyle__36563468_0 METIN-OZULKU-SARKILARLA-A-KADIR-L-P__40211243_0

Bendeki A.Kadir...

-bu ne bitmez yolmuş, deme
bitmedik yol yok.
bu ne aşılmaz dağmış, deme
aşılmadık dağ yok.
bu ne erişilmez ülkeymiş, deme
erişilmedik dağ yok.
kendini kapıp koyverme...


-bir deniz üstündeyim, ne ucu var ne bucağı
bir rüzgar önündeyim, gel keyfim gel
bir sevda içindeyim, başım dumanlı.
ağzımda bal gibi tatlı bir türkü
bir iner bir çıkarım bu yokuşu
ağzımda bal gibi tatlı bir türkü
kazanırım çocuklarıma ekmek parası
ben deniz üstünde, rüzgar önünde
ben sevda içinde, tatlı türküde.
inişte yokuşta, ekmek parasında

iki oğlum var, mehmet'le ali
gönlümde bir dünya, pamuk gibi
şeytan baktı baktı gözüme
şeytan geri geri adım attı
şeytan gitti dayandı duvara
çat dedi çatladı
iki oğlum var, mehmet'le ali
gönlümde bir dünya, pamuk gibi...





-bir kadın var oldukça karnı burunda
bir ana var oldukça çocuğunu emziren
umut kesilmez dünyadan...


-sıcacık bir yağmur siner
kara gecenin içine
toprak somun gibi kabarır
tak tak vurulur kapıma
kişner kapımda kıratım
dünyam gümüşler kuşanır...





-görürsen birini,
ki dokur kendi ömrünü
yalnız senin gözyaşından,
insan değildir bilesin...


-bu akşam içimde
tuhaf bir sıkıntı var,
dünyada sanki bir ben kalmışım,
sanki herkes
nerde keder varsa bırakmış,
ben nerde bulduysam
toplamış almışım.
önümde söğüt ağacı
her zamanki haliyle, çaresiz,
havuzda su rahat,
insanlar susmuş.
sessiz bir yağmur gibi başladı bende
konuşmak ihtiyacı...


-bir taş üstüne oturup
dağlara baktım.
üzerine güneş vurmuş dağların.
nedense birden,
bakıp bakıp dağlara,
türkü söylemek geldi içimden.


-ama ne bir dost var yanımda dinleyecek,
ne bir yolcu,
ne bir düşman.
hem pek acıklı olur benim türküm,
böyle bir ağlayıp
bir güldüğüm zaman...


-Cibali dendi mi
aklıma siz gelirsiniz, kadınlar,
kiminizin beş çocuğu,
kiminizin nar gibi yanakları var,
kiminiz kocasız kalmış,
kiminiz ihtiyar,
kiminiz daha körpe henüz.
Bana umulmadık,
eskimiş türküler düşündürür
siyah başörtüsü altında yüzünüz.
parmaklarda tütün kokusu.
tütün kokusu pazen entarilerde.
biriniz ekmek alır fırından,
biriniz durmuş öksürüyor ilerde,
geçiyor bizim mahalleden biriniz.
Cibali dendi mi
aklıma siz gelirsiniz, kadınlar.
çarpık ayakkablarınız gelir
ve kahraman elleriniz...


-çok olun, çocuklar, çok olun,
yüzlerce olun, binlerce olun, onbinlerce.
daha çok olun, daha çok olun,
yapraklar kadar, balıklar kadar çok olun.
bu dünya ne tek tek yaşamakta,
bu dünya ne rakının, ne şarabın içinde,
bu dünya ne parada, ne pulda,
ne kalleşlikte, ne zulümde.
bu dünya aşkın içinde, alın terinde.
çok olun, çocuklar, çok olun,
el ele verin, çocuklar, el ele,
yaşayın dünyayı doya doya,
açın kapıları, camları güneşe,
ne yeise kapılın, ne korkuya,
çok olun, çocuklar, çok olun,
el ele verin, çocuklar, el ele.
mutlu olmak varken bu dünyada,
geceler geldi dayandı kapımıza,
olduk acımızla sarmaş dolaş,
bekledik düşümüzle koyun koyuna.
çok olun, çocuklar, çok olun,
yapraklar kadar, balıklar kadar çok olun,
el ele verin, çocuklar, el ele,
bütün gündüzler sizin olsun,
yaşayın dünyayı doya doya.
çocuklar, çiçekleri umudumuzun...





-insan kuş kanadında gelen yazı.
insan arı su, insan ak süt.
insan yemyeşil uzanan bahçe.
insan kum, insan çakıl taşı.
insan yiğit, insan dost, insan sevdalı.
insan kancık, insan ödlek, insan hergele.
insan kocaman, dağ gibi.
insan parmak kadar, küçücük.
insan alın teri, insan lokma, insan kan.
insan solucan, insan sülük.
insan kuş kanadında gelen yazı.
insan gül fidanında yanan konca.
insan umutların kapısı...


A.Kadir için Polis Radyosunun hazırladığı (Türk Şiirinin Dorukları-30 Büyük Şair ismiyle hazırlanan bir seri) programı mp3 olarak PC'nize indirebilirsiniz.. Link Link2

20 Haziran 2011

The Visitor-2007-Thomas McCarthy

the-visitor TheVisitor

Yönetmen: Thomas McCarthy
Senaryo: Thomas Mccarthy
Yapımcı: Jeff Skoll, Michael London
Görüntü Yönetmeni: Oliver Bokelberg
Müzik: Jan A.P. Kaczmarek
Tür : Dram, Müzik, Romans
Ülke: USA
Dil : İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça
Süre: 104 dak.
Ödüller : Nominated for Oscar. Another 12 wins & 12 nominations
Oyuncular (ilk 10): Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Gurira, Hiam Abbass, Marian Seldes, Maggie Moore, Michael Cumpsty, Bill McHenry, Richard Kind, Tzahi Moskovitz

IMDB 

M-52_hi DF-01284

Günümüzün en büyük sorunlarından yalnızlık ve göçmenlik sorunları üzerine gidiyor. Profesör Walter yalnız bir insandır. Hayatta sahip olması gereken her şeyi vardır. İyi bir meslek, iyi bir maaş, kendisine ait olan evleri...Ancak en önemli şeyi eksiktir. Aile. Hayatını işine adayarak, kendisini kandırmaya, mutsuzluğunu gizlemeye çalışmaktadır. Bir gün üniversite kendisini New York'a bir konferansa katılması için yollar. New York'taki evine geldiğinde ise bir sürprizle karşılaşacaktır. Kendi evinde göçmen bir aile yaşamaktadır.

Sonrasında olaylar spontane gelişir. Walter evini göçmenlere açar. Evini açınca hayatını da açmış olur. Artık onların sorunları Walter'ın sorunu haline gelmiştir. Öğretme ve öğrenme isteğini yitirmiş Profesör Walter, bu çift sayesinde hem bir zamanlar uğraştığı müziğe geri dönecek, hem de yaşadığı şehri daha yakından tanımaya başlayacaktır.

Yersiz yurtsuz olmayı, o kimseyle paylaşılamayan yalnızlık duygusunu çok iyi işlemiş yönetmen..

the-visitor


11 Haziran 2011

Guillermo Cabrera Infante

Infante_01_body 74-1

Küba asıllı roman, kısa öykü, deneme, eleştiri, senaryo yazarı, yayıncı, gazeteci ve çevirmen. Cabrera Infante, Latin Amerika'nın en özgün ve etkili yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir. 1960'lı ortalarından sonra Küba'dan uzakta sürgünde yaşamakla birlikte, yapıtlarının konuları, büyümüş olduğu Havana'da geçer, ayrıca yapıtlarında, Küba Devrimi'nden önceki Fulgencio Batista y Zaldivar rejimi sırasındaki baskıcı, vahşi toplumsal ve siyasal ortam ayrıntılı biçimde işlenir.

Çağdaş yaşamın çeşitli yönlerini alaycı ve taşlamacı bir üslupla eleştirdiği denemeleri büyük ilgi gören Cabrera Infante dilden eğlenceli bir tarzda yararlanmaya büyük önem verir, geleneksel edebi biçimleri terk eder, gevşek yapılı ve neredeyse konusuz yapıtlar yaratır. Cabrera Infante'nin satirik, yaratıcı, yapıtları, Lewis Caroll, James Joyce, Jonathan Swift ve Laurence Sterne'ün yapıtlarıyla karşılaştırılmıştır.

20070418klplyllic_215.Ies.SCO 20090401044856

1941 Küba-Gibara doğumlu, ailesi onun doktor olarak yetişmesini istiyordu, ama içindeki yazma isteği ve sinema tutkusu daha ağır bastı. Batista rejimi sırasında Havana Üniversitesi'nde gazetecilik eğitimi aldı. İlk yazıları Bohemia dergisinde yayımlandı. Daha sonra sinema eleştirileri yazdı. Batista rejimine karşı makaleler yayımladı. Bu yüzden 1950-52 yılları arasında türlü kereler tutuklandı.

1953 yılında ilk evliliğini yaptı. 1954-1960 yılları arasında G.Cain takma ismiyle yazılar yazdı. 1957 yılında Pseudonymously dergisinin baş editörü oldu. 1959 yılında Küba Devrimi'nin zaferi ile sonuçlanınca Instituto del Cine'nin yöneticiliğine getirildi. Bu görevinin dışında edebiyat dergisi Lunes de Revolucion ve Komünist rejimin gazetesi olan Revolucion'da çalışmaya başladı.

Anne ve babası da Küba Komünist Partisi kurucu üyeleri arasına seçilen Infante, devrim sırasında etkin rol oynadı ve devrimden sonra da önemli görevler üstlendi. Özellikle kültürel ve sosyal alanlarda büyük hizmetler verdi. 1960'ta, “Savaştaki Gibi Barışta” adlı kitabını yayınladı. Bu kitap edebiyat çevrelerinde oldukça yankı getirdi Cabrera'ya. 1961 yılında boşandı ve aynı yıl bir aktris olan ikinci eşi Miriam Gomez ile evlendi.

Guillermo_Cabrera_Infante_esposa GuillermoCabreraInfanteyMiriamGomezen

1962'de Belçika'daki Küba büyükelçiliğine kültür ataşesi olarak atandı. Kültür faaliyetleri içerisinde kardeşi tarafından yapılan bir belgesel (Havana'da Gece Hayatı) hükümet tarafından yasaklanınca rejimle arası açıldı ve yaptığı eleştirilerin dozunu artırınca 1965 yılında sürgüne gönderildi, önce Madrid, daha sonra Londra'ya. 1965'te görevden ayrılarak Londra'ya yerleşti. İngiliz vatandaşı oldu.

1966 yılında Joyce ve Mark Twain'in kendi dilleri için yaptıklarını görünce kendisinin de bunu İspanyolca için yapan bir Kübalı olabileceğini düşündü ve Tres Tristes Tigres'i "Kapanda Üç Kaplan" yayınladı. Müthiş bir kara mizah ve hicivle dolu olan bu kitabın en önemli özelliklerinden birisi de yazarın İspanyolca içerisinde, neredeyse kendine has bir İspanyolca yaratmış olması ve okura gerçekten de dilin kemiğinin olmadığını, eğilip bükülebileceğini göstermesidir.

1997 yılında İspanya Kralı Juan Carlos tarafından kendisine sunulan, Premio Cervantes Ödülü'nü aldı. 21 Şubat 2005 tarihinde Londra'da 76 yaşında septisemi'den öldü. Yazarın yayınevi Gallimard'dan yapılan açıklamada, 1929 doğumlu İnfante'nin düştüğü için hastaneye kaldırıldığı, ancak enfeksiyon nedeniyle hayata veda ettiği belirtildi. İlk evliliğinden iki kızı vardır.

GUILLERMO_CABRERA_INFANTE_1997 baragano-guillermo

Çalışmaları

1960-Así En La Paz Como En La Guerra
1963-Twentieth Century Job
1964-Vista del Amanecer en El Trópico
1976-Exorcismos de Esti(l)o
1979-La Habana para un Infante Difunto
1985-Holy Smoke
1991-Mea Cuba (1991
1995-Delito por Bailar el Chachachá
1997-Cine o Sardina
1998-Vidas Para Leerlas
????-Arcadia Todas las Noches

Cabrera-Infante infante guillermo

Filmleri

1968-Wonderwall
1971-Vanishing Point-Ölüm Noktası
2005-The Lost City-Kayıp Şehir

1950'lerde Küba'yı etkisi altına devrim kargaşası barışçı entelektüeller ve eylemci siyasetçilerin ayaklanmasına sebep olur. İnsanlar, barışçıl politikayı boş verip silahlanmaya ve suikastlar başlarlar. Batista hükümetinin çöküşü ve Fidel Castro'nun yükselişi döneminde elindeki gece kulübünü kaybetmemeye çalışan bir kabare sahibinin hikayesi olan bu filmde Andy Garcia hem başrol oyuncusu hem de yönetmen olarak yer alıyor. (Kayıp Şehir’den)

Türkçe'de yayınlanan kitapları

1991-Kapanda Üç Kaplan
Çeviren: Seniha Akar
Ayrıntı Yayınları-470 sayfa

Kapanda Üç Kaplan Kapanda Üç Kaplan2 Tres tristes tigres2

Guillermo Cabrera Infante'nin baş yapıtı sayılan Kapanda Üç Kaplan, devrim öncesinde, Batista döneminin son kargaşalı günlerinde geçer. Gerçek­te, romanın başkahramanı, Havana kentinin gece yaşamıdır. Devrimin yaklaştığı günlerde, Cabrera Infante'nin kendilerini kentin kargaşalı yaşamına kaptırmış dil cambazı kafadarları, Havana gecesinde oradan oraya sü­rük­lenirler, yaşamın büyüleyici uç boylarında, bir daha asla var olmayacak bir döneme tanıklık ederler.

Cabrera Infante, birçok edebiyat eleştirmeninin, James Joyce'un Ulysses'i ile kıyasladığı bu benzersiz yapıtında, Mark Twain'in Amerikan İngilizcesi için yaptığını Küba İspanyolcası için yapmış, özellikle de Havana kentinde konuşulan gündelik dil ve argoyla bir edebiyat yapıtı yaratmıştır. Hem ülkesinden kopartılmış, hem de gençlik çağının özlemini çeken bir insanın anıları, anımsamaları çevresinde odaklanan Kapanda Üç Kaplan, geleneksel edebiyata meydan okuyan çağdaş bir anlatıdır.

Infante' yi edebiyat devleri arasına katan Kapandaki Üç Kaplan'da Batista'nın devrilişinin öncesindeki Havana gece yaşamı anlatılır. Alaycı bir dilin kullanıldığı roman bir dizi monologdan oluşur: Sık sık argoya, cinaslara ve sözcük oyunlarına başvurulur. Dinamik, panoramik bir üslupla maddi ve manevi karmaşaya düşen bir toplumdan kesitler verilir. Bu toplumda dil de acayipleşir ve yeni iletişim yolu arayan insanlar tarafında yeniden biçimlendirilir.

Kimi eleştirmenler, Infante'nin karakterlerinin 'kaos içinde düzen, değişim diyarında değişmezlik, sınırlamalar dünyasında sınırsızlık' arayışlarına dikkat çekerler. Ve Kapanda Üç Kaplan'ı Güney Amerika'dan çıkan en önemli çağdaş romanlardan biri olarak kabul ederler.

'Kapanda Üç Kaplan büyük şehrin karmaşasına baktığında onda bir dil şöleni gören modern roman klasiklerinden. Tristram Shandy' den bu yana yazılmış en gülünç, en eğlenceli, en matrak ve sıradışı romanlardan biri.' (Orhan Pamuk)

''Joyce' un Ulyses' inden sonra, hiçbir romancı bu denli özel bir dil ve bu denli yetkin bir labirent kuramaz, sanılmıştı. Oysa bu tehlikeli serüveni göze alma cüreti gösteren, üstelik bu cüretle düz orantılı bir başarı grafiği çizen birkaç romancı oldu dünyada: Sek sek ile Cortazar, Mobil Butor, Harfler ile John Bart, Hayat Kullanım Kılavuzu Perec, Christophe ve Yumurtası'yla Fuentes ilk akla gelen örnekler. Gene de Joyce'a en yakın örnek, bir dil çılgını olan Infance'nin olağanüstü Kaplanlar'ı sanıyorum.' (Enis Batur)

2008-Şehirler Kitabı
Çeviren: Zeynep Önal
Can Sanat Yayınları-236 sayfa

Şehirler Kitabı 118902sehirlerkitabib sehirler-kitabi20101211093334

"Sherlock Holmes belki de, belli bir yeri yurdu olan tek kurgusal kişidir; Londra'da yaşamış, 221-B Baker Street'te oturmuştur."

Her fırsatta Brüksel'e dönüyorum: Yolculuklarda, rüyalarda. Onu iyi tanıyanlarımız, Degas'nın kadınlarından birine çok benzediğini bilir. (...) On yıl sonra döndüğümde değişmeye başlamıştı Madrid: artık cüppelerin değil, çiçeğe durmuş körpecik kızların kentiydi. (...) Venedik öteden beri ne sudan ne de şehvetten yoksun kalmıştır. Bir venüs kenttir Venedik. (...) Las Vegas büyük bir evdir, tam da bu haliyle bir casino'dur. Romus ve Romulus'un bir dişi kurttan değil de, ruletten meme emdiğini düşleyelim. (...) Havana'ysa harabeler arasında tuhaf bir güzelliğin bekçiliğini yapar. Yine de, Horatius'un söylediği gibi, korkutamaz gözümü yıkıntılar... İşte böylece Havana'nın görkemini başka kentlerde aradım...

"New York'a gittiğimde Miles Davis'i de ziyaret etme şansı bulmuştum. Onu dinlemeye gittiğim bir akşam bir büyük cazcı daha keşfetmiştim, belki de büyük cazcı daha keşfetmiştim, belki de cazın son büyük ustasını. Kulüp Blue Note'da, Davis beşlisiyle cool sesini paylaşan bir saksofoncuydu. Az ötemdeki garsona sordum, adını söyledi. Bu isim birkaç yıl sonra unutulmaz olacaktı: John Coltraine."

"Miami"de güneş hep doğar. Batar da. Tropiğin en fantastik günbatımlarında. Kenti okşar gibi söylenen bir Küba deyişi vardır: Miami sevgilim."

Guillermo Cabrera Infante, benzersiz yapıtı Şehirler Kitabı'nda, kentlerin engin sularına yelken açar. Londra, Brüksel, Roma, Berlin, New York, Los Angeles, Venedik, Paris gibi kentlerde yazarların, filmlerin, kitapların, sanatların, müziklerin, dahası kurgu kişilerin izini sürer. Her kentte, gençliğinin yitik kenti Havana'yı arayarak...

1991-Tropiklerde Şafak Görünümü
Çeviren: Seçkin Selvi
Can Yayınları-188 sayfa

28363_2 Guillermo Cabrera Infante guillermfcabrera infante

Ada, Bir Venüs ülkesi gibi denizden doğdu: her daim güzel köpüklerden. Ama başka adalar da vardı. Aslında birbirinden kopuk ufak adalardı başlangıçta. Sonra ufak adalar dağlara dönüştü, aradaki sığlıklar vadi oldu.

2000-Orson Welles: Bir Amerikan Mitosu
Çeviren: Selahattin Özpalabıyıklar
Sel Yayıncılık-44 sayfa

orson-welles-bir-amerika_17245 O.W.-CITIZEN-KANE La_Habana_de_un_infante_difunto_tapa

'Bir harika çocuk nasıl olur da büyüyünce müsrif oğul olur? Sirkin en büyük atraksiyonu, iki başlı adam, niçin kovulur? ' Cabrera Infante, Orson Welles efsanesine sahip çıkıp onu gerçeğe dönüştürüyor-alan derinliğini ihmal etmeden!

Orson Welles çocuk yüzlü bir dev, dalları kuşlarla dolu büyük bir ağaç, ipini koparıp gül bahçesinde yatan bir köpek, çalışkan bir haylaz, akıllı bir soytarı, insandan kaçan bir hümanist, sınıfta dalga geçen üstün bir öğrenci, işine geldiği zaman sarhoş gibi davranan bir taktik ustasıdır. (Jean Cocteau)

Bendeki Infante...

Critico_Cuba_castrista alicia-500x337

Kapanda Üç Kaplan’dan..

Yaşam, ölümün başka araçlarla sürdürülmesidir, yaşam sabırsızca öbür yarısını bekleyen bir ayraçtan başka bir şey değildir, ancak araya başka ayraçlar açarak erteleyebiliriz : yaratıcı çalışmalarla, sporla ya da o büyük ayraç seksle, ikinci perde önce bir sıfır, bir boşluk sonra hiçlik...


BUGÜNÜN ZEVKİNİ YARINA BIRAKMA !..


Seks, insana yaşam ile ölüm arasında sürüklenmesine izin veren tek araç değildir, bir başkası daha vardır; kibir; yaşam kibir tekerleğiyle, seks pistonuyla itildiğinden daha ötelere gitmiştir...


HANGİ ŞARKIYI ŞARLAYACAKSINIZ !..


Osuruk bedenin iç çekişleriyse, iç çekme ruhun osuruğu
horlama ise düşlerin iç çekişleri ve osuruğu oluyor demek ki...

Deveye hendek atlatmak,
kamışını komşunun kıçına sokturmaktan daha zordur !..


YAŞAM SUNAR, TANRI DÜZENLER, İNSAN ERTELER... (Pascal)


Tek gözlerinin akını görmeden kakanı sıçıp sıvama ! ...

Her aktörün içinde dışarı çıkmaya çabalayan bir aktris vardır...

Mastürkonuşbasyon = Kendi kendine konuşma (Zerdüşt böyle mastürbuyurdu )
Fatoşhane = Kızlar tuvaleti
Kamışkızıştıran, Aşk Kaması, Bubibokbilmez

Ünlüler için bulduğu yakıştırmalar:

Harun Rüşvet / Büzük İskender /
Neferpipi / Kristo Feribot /Julius Sızar


(çevirisi çok zor olan bu kitap için Seniha Akar'ı bir kez daha kutlamak gerekir)