25 Şubat 2020

Alessandro Rak-2013-L'arte della felicità


1977 yılında İtalya’da doğan ve Roma’daki Centro Sperimentale di Cinematografia Film Okulu’ndan mezun olan Alessandro Rak animasyonun yanı sıra çizgi roman da üreten çok yönlü bir sanatçı. 2001’den beri Rak&Scop Animasyon Stüdyosu’nda, Andrea Scoppetta ile birlikte verimli bir sanatsal işbirliği içindeler ve çeşitli yapım şirketlerine çizgi romanlar, eğitimler, demo ve karakter tasarımları üretiyorlar. Alessandro Rak’ın en önemli çalışması yönetmeni ve ortak yazarı olduğu 2013 yapımı Mutluluk Sanatı filmi. İlk gösterimi Uluslararası Venedik Film Festivali’nde yapılan film çeşitli festivallerde en iyi film ödülünü kazanmıştır. Mutluluk Sanatı ile ilk uzun metrajlı animasyon filmini gerçekleştiren Rak’ın, ödüllü kısa filmleri ve video klipleri de bulunuyor.


İtalya, 2013, 84’, Renkli, İtalyanca

Yönetmen: Alessandro Rak
Senaryo: Alessandro Rak, Luciano Stella
Animasyon: Ivan Cappiello, Marino Guarnieri
Müzik: Antonio Fresa, Luigi Scialdone
Karakterler ve Storyboard: Dario Sansone
Yapımcı: Luciano Stella


Zamanın, yakınlıkların, ölümün, varlığın, hayatın anlamının, hasılı mutluluğun içinde var olan –ya da olması gereken- iyi ve nahoş şeylerin sorgulandığı filmin kahramanı taksi şoförü Sergio. Sürekli yağan yağmur altında, bir süredir devam eden grev yüzünden çöplüğe dönmüş Napoli'de, torpido gözünün üstünde, açmadığı bir mektupla sigara üstüne sigara yakarak araba kullanan Sergio, herşeye herkese kızgın biri. En çok da abisi Alfredo’ya. İlk kez on yıl önce, o piyano, abisi keman çalarken ve beraber müzik alanında kariyer yapmayı planlarken, birdenbire Alfredo’nun herşeyi geride bırakarak bir manastıra katılmak için Nepal'e gitmesiyle terkedilmiş hissetmiş kendini. Şimdi ise, katılmayı reddettiği bir tören ve açmaktan kaçtığı mektup daha büyük bir terkedişi simgeliyor. 


Yetenekli bir müzisyen olan 40 yaşlarındaki Sergio, uzun zaman önce müziği bırakmış taksi şoförlüğü yapmaktadır. Araç, yağmurlu Napoli sokaklarında gezerken film de izleyicilerini Sergio’nun hayatında bir gezintiye çıkarır. Bir mektupla beklenmedik kötü bir haber alan Sergio için artık hayatını değiştirmesinin ve geçmişiyle yüzleşmesinin vakti gelmiştir. Ama o inatla bütün gün taksisinin içinde oturur, radyo dinler, müşterisi olan egzantrik tiplerle uğraşır… Sergio’nun taksisi acı, öfke ve pişmanlıkla dolup taşsa da belki yine de bir umut ışığı vardır.


Mutluluk Sanatı zaman, hayat ve gerçeklik gibi kavramlar üzerine kafa yoran, Uzakdoğu felsefeleri ile Batılı bireysel çelişkiler arasında gidip gelen bir film. Rak ve Stella’nın, hikayenin de geçtiği Napoli’de ürettikleri bu film canlandırmanın ciddi yetişkin dertlerini, insanın anlam arayışını layıkıyla konu edebileceğini kanıtlıyan yeni bir örnek. Oldukça dinamik bir anlatıma sahip olan bu dokunaklı film, genç Napoli'li müzisyenlerin müzikleriyle de dikkat çekiyor.


İlk gösterimi Venedik Film Festivali’nin Eleştirmenler Haftası’nda gerçekleştirilen Mutluluk Sanatı ayrıca 2013’te Lucca Comics and Games’te de izleyicilere sunuldu. Çizgi roman estetiğinin etkilerini taşıyan filmde 2D ve 3D teknikleri karışık olarak kullanılıyor.

Ödüller
2013 Raindance FF En İyi İlk Uzun Metraj Film
2013 Venice FF FEDIC Özel Mansiyon Ödülü
2013 Venice FF Premio Arca Young Cinema En İyi Film


Alessandro Rak-2013-L'arte della felicità
Mutluluk Sanatı

Film de hoşuma giden bir sürü cümleden bazıları:

-Düşünceler, hayallerle aynı malzemeden yapılırlar. Mutlu bir düşünce, üzgün bir düşünceyle aynı değerdedir. Üzüntü ucuzdur, ama mutluluk da bedelsizdir.

-Söylediklerinizi anlıyorum! Hepinizin söyledikleri makul! Mantıklı. "Katılıyorum..." ,"Elbette...", "Ama şu açıdan düşünülmeli...","Hayat böyledir.", "Hayat şöyledir.", Aferin hepinize! Hepiniz gerçeğe öyle yakınsınız ki! Sözlerinizin gerçekliği yanlışa zerre kadar yakın değil! Ama sorun şu ki...sözleriniz gerçekliği zerre kadar değiştirmiyor! Yalanları ve saçmalıkları daha çok seviyorum! Palyaçoları, dolandırıcıları, peri masallarını...güvenilmez sözleri! Boyun eğmeyenleri, gerçekliklerinize tahammül edemeyenleri seviyorum! Çünkü ben buna ait olmak istemiyorum. Bu gerçekliği ben seçmedim! Hiç düşünülmemiş şeyleri düşünmek...yaşanmamış şeyleri yaşamak, görülmemiş şeyleri görmek istiyorum. Müzik istiyorum. Doğru zamanda doğru müziği istiyorum!

- Burası ihtiyar insanlara ait bir dünya. Dünyanın her tarafına dağılmış bir avuç hırslı ihtiyar adam..tüm sermayeyi, tüm gücü elinde tutuyor. İnsanlığın geleceği hakkında en ufak bir fikirleri yok. Umurlarında bile değil...Hangimiz, tek başımıza bir şeyleri değiştirebiliriz ki? Rotayı kim değiştirebilir. Ben mi, siz mi? Belki o ihtiyar zenginler. Ama onlar para içinde yüzüyorlar, bir devrim istemiyorlar. Her şey olduğun gibi kalsın diye kalabalığa ateş açarlar. Daha doğrusu, para verip birine yaptırırlar. Ellerinin pisliğe bulaşmasını dahi istemezler.

indirip izlemek için tıklayın
(Türkçe alt-yazı içindedir)


Yönetmenin bir filmi daha vardır: Gatta Cenerentola (2017)
Türkçe altyazısı yoktur...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder