14 Ağustos 2008

Fidelin Yüzünden




La Faute A Fidel

Yönetmen : Julie Gavras
Senaryo : Arnaud Cathrine , Julie Gavras , Domitilla Calamai
Görüntü Yönetmeni : Nathalie Durand
Müzik : Armand Amar
Yapım : 2006, İtalya / Fransa , 99 dk.
Tür : Dram / Politik / Tarihi

Oyuncular: Nina Kervel-Bey (Anna de la Mesa) , Julie Depardieu (Marie de la Mesa) , Stefano Accorsi (Fernando de la Mesa) , Benjamin Feuillet (François de la Mesa) , Martine Chevallier (Bonne Maman) , Olivier Perrier (Bon Papa) , Marie Kremer (Isabelle)

Usta yönetmen Costa-Gavras'ın kızı olan Julie Gavras, babasının pek çok filminde yardımcı yönetmenlik yaparak kendisini geliştirdi ve ikinci yönetmenlik deneyimi olan Fidel'in Yüzünden ile 2007 Sundance Film Festivali'nde hem izleyicilerden hem de eleştirmenlerden büyük beğeni topladı. Aynı zamanda senaryosunun da kendisine ait olduğu film, güçlü oyunculukları ile de takdir topluyor.

Beyazperdenin efsane yönetmeni Costa Gavras'ın kızı Julie Gavras da baba mesleğini sürdürüyor. Gavras, ilk uzun metrajlı filminde 1970 ve 71 yıllarında yaşanan değişimleri 9 yaşındaki küçük bir kızın gözünden anlatıyor.

1970 sonbaharında dokuz yaşında olan Anna, gazeteci annesi Marie, zengin bir İspanyol aileden gelen avukat babası Fernando, kardeşi François ve her şeyini kaybetmesinden Castro’yu sorumlu tutan Kübalı dadısı ile Paris’te yaşamaktadır. Ailenin rahat ve huzurlu yaşamına düşen tek gölge, İspanya’da faşist Franco yönetimine karşı mücadele veren eniştedir. Komünist olduğu için evde adı dahi anılmamaktadır.

Ailenin burjuva yaşamı, eniştenin öldürülüp, eşi ve çocuğunun kaçarak yanlarına sığınmasıyla altüst olur. O güne dek İspanya’daki duruma tepkisiz kalan Anna’nın babası, derin bir suçluluk duygusuna kapılır. Eşiyle birlikte Şili’ye ideolojik bir yolculuk yapar.

Dönüşte bahçeli, geniş evlerini bırakıp küçük bir apartman dairesine taşınırlar. Ateşli siyasi aktivistlere dönüşen anne-babasının yeni dünyası, Anna için farklı anlamlar taşımaktadır: Ev değiştirmek, düzensizlik, dadısını kaybetmek ve yeni yüzler...

Evleri günün her saati sakallı adamlarla dolarken; annesi kadın haklarını savunan bir kitap yazmaya girişir; babası ise “faşist” bulduğu Mickey Mouse’u okumasını yasaklar...

İdealleri uğruna evlerinden ve tüm burjuva zevklerinden vazgeçmeye kadar vardırdıkları eylemcilikleri, yedi yaşındaki bir çocuğun hayat algılamalarının fazlaca üzerindedir. Kendi varlığını görmezden gelen anne ve babasına karşı Anna'nın yapabileceği tek bir şey kalmıştır: O da onlara karşı isyan edecektir!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with thumbnails