16 Ocak 2011

Julien Dupré



Julien Dupré (1851-1910)

Hepimizin bir şekilde aklından geçtiği ama hiçbir zaman uygulamaya koyamadığı şu "gidip köy hayatı yaşayacağım" duygusunu kaşıyacak bir ressam Dupre. Gerçekten de resimlere baktığınızda orada olma isteği kaplıyor insanın içini-oysa Dupre yaptığı resimlerle köy yaşamının zorluğunu anlatmaya çalışmış-ama o kadar gerçek ve güzel bir şekilde resmetmiş ki biz bu sözü edilen zorluğu göremiyoruz bile..Ressamla ilgili bilgi verelim biraz da:




19 ncu yüzyılda yaşamış olan Fransız köylüsünün hayatlarının zorluğu o dönemdeki realist ressamlarından bazılarının dikkatini çekmiş ve sanatsal yaratıcılıklarını bu alana adamışlar, resimlerinin büyük çoğunluğunda bu alanı betimlemişlerdir. Dupre'de bu ressamların başında gelmektedir. Dupre'den önce J.F. Millet ve J.Breton'da bu alanda çalışmalar yapmışlardır. Dupre'ninde dahil olduğu bu realist ressam gurubunun belli başlı diğer isimleri de şunlardır: Leon Lhermitte, Jules Bastien Lepage ve Pascal Dagnan Bouveret..



Dupre, şekilleri idealleştirerek kahramanca bir havayla, köylü kadınları çizdi daha çok, onun manzaraları, bulutlu havaları çeşitli motifleriye çok belirgin ve gerçekçidir. Breton'un yakın takipçisi olarak lanse edilmesine karşı onun çizimlerinin durgunluğundan ayrılan bir canlılık ve tazeliği vardır resimlerinin. Tuvalde doğanın ışığını hayvanları ve insanları zarafetle resmetti. Resimlerinin hakkını vermiştir. Figürleriyle Fransız taşra-köy-yaşamını çok güzel betimlemiştir. Işık ve gölge düzenlemesi, figürlerin görünümü ve eğilimi resimlerinin beğenilmesini sağlayan özellikler taşır.



Sanat eğitimini Akademik İsadora Pils Stüdyolarında aldı. 1876 da Salon Paris te ilk resimlerini sergiledi. 1889 da Paris te altın madalya ile ödüllendirildi. 1892 de Lejyon ödülünü aldı. Değeri ancak öldükten sonra anlaşılan sanatçılardan olmadı-yaşarken uluslararası sanat alanında ve özellikle ABD'de oldukça tanınan biriydi.




Koleksiyon İşlerinin Yeraldığı Merkezler

Haying Scene (1884) - St. Louis Art Museum
The Haymakers (1886) - Worcester Art Museum
Return From the Fields (n.d.) - Joslyn Art Museum
In Pasture (1882) - Washington University Art Gallery
Haying Scene (1882) - Washington University Art Gallery
Young Woman Watering Cattle - Museum of Fine Arts
Haymaking (1892) - Museum of Fine Arts
Children Feeding Geese (1881) - Museum of Fine Arts
Peasant Girl with Sheep - The Fine Arts Museums of San Francisco
Milking Time - The Fine Arts Museums of San Francisco
Women in the Fields - Bowdoin College Museum of Art
The Young Shepherdess - San Diego Museum of Art
In the Pasture (1883) - University of Kentucky Art Museum
Le Ballon (1886) - Reading Public Museum and Art Gallery
The Harvesters (1885) - The Appleton Museum of Art
The Harvester (c.1880/1) - Huntington Museum of Art
Home From the Pasture - Columbia Museum of Art




web sayfası

132 Resim |38 MB
_____________________
PC'nize indirmek için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with thumbnails