16 Şubat 2010

Tatt Av Kvinnen-2007-Petter Næss



Yönetmen: Petter Næss
Senaryo : Erlend Loe
Tür: Comedy, Drama, Romance
Ülke: Norway
Dil: Norwegian
Süre: 90 min
Oyuncular (first 10): Trond Fausa Aurvaag, Marian Saastad Ottesen, Henrik Mestad, Anna Gutto, Sten Ljunggren, Thérèse Brunnander, Trude Bjercke Strøm, Trond Brænne, Halvard Djupvik, Ingar Helge Gimle

IMDB

KonusuBu, ismi bile olmayan bir Adam’ın hikâyesidir. Ve nasıl olduğunu bir türlü anlayamasa da, hayatı bir kadın tarafından istila edilir. O andan itibaren, bu durumun üstesinden gelmek için mücadele eder; istilacıyı kovmayı veya duruma ayak uydurmayı deneyecektir;

İkinci seçeneği tercih eder ve deli gibi âşık olmaya karar verir: Safça bir proje. Fakat kadın bir adım öndedir ve Adam çoktan geride kalmıştır. Ve tam Adam kadını unutmak üzereyken, kadın geri döner.

Norveç’in 2008 Oscar adayı "Kadın Gibi Geçti", genç bir adamın aşk denen muamma ve kadın denen daha derin muammayla karşılaşmasını anlatıyor.


Daha başlar başlamaz insanı saran bir film, izlerken kendinizi gülümserken buluyorsunuz-tanıdık yaşanmışlıklara değişik bir aşk-meşk yorumu..

Filmin senaryosunu yazan Erlend Loe'nin Türkçe'ye çevrilen bir kitabı 2016 yılı içinde yayınlandı : Doppler.. çok keyifli bir kitap..


Andreas Doppler: Bir başarı abidesi! İki çocuklu başarılı bir aile babası; başarılı bir tadilattan geçmiş güzel bir evi ve çok başarılı olduğu iyi bir işi var. Bir gün ormanda dolaşırken bisikletten düşüyor. Otların arasında yarı baygın bir halde uzanırken, uzun zamandır hissetmediği bir huzur doluyor içine: Neredeyse hiç tanımadığını fark ettiği babasının ölümü iyiden iyiye içine otururken, yeni banyo için fayans seçimi gibi banal düşüncelerden ve beynini kemiren o anlamsız çocuk şarkılarından kurtuluveriyor.  Birkaç gün sonra işini, evini ve ailesini terk edip ormana taşınıyor. Doğa güzel, karanlık ve derin; ayrıca Bongo var: Kendini geyikten başka her şey sanan ve kart oyunlarından zerre kadar anlamayan bu afacanla bir "avcı toplayıcı" gibi yaşamaya çalışan Doppler, yağsız süt krizine girince, bir adım daha ileri gidip takas ekonomisine geçiyor... 

Çev. Dilek Başak -124 sayfa 
Yapı Kredi Yayınları-2016

Erlend Loe 1969’da, Norveç’in kuzeyindeki Trondheim’da doğdu. Norveçli bir çocuğun gitmesi gereken bütün okullara devam etti. Öğrenci değişim programıyla Fransa’ya gitti. Ayrıca üniversitede sinema ve edebiyat eğitimi gördü.

Kopenhag’daki Danimarka Sinema Okulu’nda senaryo eğitimi görmeden önce kısa bir süre Trondheim’daki Sanat Akademisi’ne gitti. Askere gitmeyi reddedip sivil kuruluşlarda zorunlu hizmette bulundu. Stella Polaris tiyatro topluluğunda her işe koşan adam olarak çalıştı. “Kurt blir grusom” (Kurt Kudurdu) adlı çocuk kitabı 2001’de, “Tatt av kvinnen” (Kadının Fendi) adlı romanı 2007’de beyazperdeye aktarıldı. Senaryosunu yazdığı “Kampen for tilværelsen” (Varoluş Mücadelesi) adlı dizi film, NRK kanalında halen gösterilmektedir. Oslo’da yaşayan Loe, romanlar ve çocuk kitapları yazıyor, çeviriyle uğraşıyor ve senaryo yazarlığı yapıyor.

Romanları

1993-Tatt av Kvinnen
1996-Naiv.Super
1999-L
2001-Fakta om Finland
2004-Doppler
2005-Volvo Lastvagnar
2007-Muleum
2009-Stille Dager I Mixing Part


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with thumbnails