30 Nisan 2009
Sesli Edebiyat
Projenin birinci seti, 1860 – 1952 yılları arasında doğan 100 yazarımız ve onların birer öyküsünden oluşuyor. 100 yazarımızın 100 öyküsü, toplam 20 CD’de bir araya getirildi. Öykücülüğün Türkiye’deki gelişim çizgisini belgeleyen ve öykü edebiyatımızı ulaşabildiğimiz en geniş kitleyle buluşturmayı hedefleyen bu işitsel CD arşivi, seslerine ve yorum güçlerine yürekten inandığımız değerli tiyatro sanatçılarımızın katkılarıyla hazırlandı. Titiz bir dramaturji çalışmasıyla ve bestelenen özgün müziklerle zenginleşti. Öyküler ‘Ses’leniyor seti hazırlanırken, seçilmiş öykülerin yapılarını, onları yaratan ustaların kalemlerindeki tadı bozmamaya ve metne hiçbir şekilde müdahale etmemeye büyük özen gösterildi.
Rakamlarla Öyküler Sesleniyor...
* Yazarlar, varisleri, seslendirme sanatçıları, müzisyenler, prodüksiyon ekibi, yayınevi yetkilileri ve araştırma çalışmaları sırasında görüşülen kişiler dahil olmak bu projenin gerçekleşmesine 262 kişi katkıda bulundu...
* Prodüksiyon öncesindeki araştırma ve sözleşme sürecinde 700’e yakın yazışma yapıldı...
* Projede yer alan 100 öykü için yaklaşık 1200 öykü taraması yapıldı...
* 100 öyküyü 56 seslendirme sanatçısı seslendirdi, müzikler 20 kişilik bir müzisyen ekibi ile hazırlandı, prodüksiyon ve teknik yapımda 14 kişi görev aldı...
* Proje kapsamında yer alan 100 öykü için 305 adet özgün müzik hazırlandı.
* Projede yer alan 100 öykünün 21’i kadın, 79’u erkek yazarlarımıza ait.
* 100 öyküden 8’i dramatize edildi. Kalan öykülerin 27’si kadın sanatçılarımız, 65 adedi de erkek sanatçılarımızın sesinden kayıda düştü...
* Kayıtlar İstanbul’daki ana stüdyo haricinde Ankara ve İstanbul’da 3 farklı stüdyoda gerçekleştirildi...
* Üç aylık bir süreye yayılan ses kayıtları toplam 33 günde yaklaşık 230 saatte tamamlandı...
* Öykülerin özgün müzikleri 4 ayda kaydedildi... Kaydedilen müziklerin toplam süresi 12.5 saat...
* CD setinde yer alan 100 öykünün montajı yaklaşık 50 gün sürdü... Tüm prodüksiyon 15 ayda tamamlandı...
* 100 öykü için yaklaşık 250 özel ses efekti kullanıldı...
* 20 CD’de biraraya gelen 100 öykünün toplam dinleme süresi 25 saat 54 dakika...
Arka Kapak
"1938 yılında, Amerika'nın Grover's Mill kasabasında sakin geçen gün, radyodan duyulan flaş bir haberle kesilir... Marslılar New Jersey semalarındadır..."Orson Welles, 1938'de H.G. WelIs'in "The War Of The Worlds-Dünyalar Savaşı" kitabından uyarlayıp seslendirdiği radyo oyunuyla, dinleyenleri Marslıların dünyayı gerçekten istila ettiğine inandırmıştı.Geçen yüzyılın başlarında yaşamımıza giren radyo ve bu araç sayesinde hızlı bir gelişim gösteren "radyofonik sanatlar" bugün de bizleri Welles'in uyarlaması kadar büyülüyor.Çünkü çoğumuz küçüklüğümüzden bu yana masallar dinleyerek büyüdük, halk hikayeleri anlattık, şiir dinletilerinde "ses"in yorum gücünü keşfettik.
Edebiyatın yalnız okunabilir değil, aynı zamanda dinlenebilir bir tür olduğunu kavradık.İşte 'Sesli Edebiyat' projesini kurgularken, bizi büyüleyen bu özel 'güçten' yani 'ses'in yorum gücünden yola çıktık. Yazınımızın öykü dağarcığını "sesli" hale getirmeyi düşledik. Sesli Edebiyat ana başlığı altında gerçekleştirdiğimiz "Öyküler 'Ses'leniyor", bu düşüncenin bir ürünüdür.Sesli edebiyatı kısaca, "yazılı edebiyat ürünlerinin-özellikle de roman ve öykünün-müzik/tiyatro gibi sanat disiplinleri ve radyo oyununun dramatik/teknik unsurları ile harmanlanıp seslendirilmesi" biçiminde tanımlayabiliriz.Sesli edebiyat, dünyada yazılı edebiyatın bir alt türü olarak sınıflandırılıyor.
Başta Kuzey Amerika ve Avrupa kıtalarında olmak üzere uzun süredir bu alanda çalışmalar yapılıyor ve sesli edebiyat ürünleri, sözü edilen bu coğrafyalardaki kültürel tüketim alışkanlıklarıyla da bağlantılı olarak büyük bir ilgi görüyor.Biz de bu projede öyküler anlatıyoruz. Ama bu anlatım, ne 'metin okumaya' ne de tam anlamıyla bir 'radyofonik oyun'a benziyor. Bizim ortaya koyduğumuz ikisinin arasında, ikisinden de beslenen kendine özgü bir tarz'. Öyküler, metnin yapısına göre yeri gelince tek sesle, yeri gelince de birden fazla sesle canlandırılıyor.Şunun altını çizmek isterim ki; 'Öyküler 'Ses'leniyor seti hazırlanırken, seçilmiş öykülerin yapılarını, onları yaratan ustaların kalemlerindeki tadı bozmamaya ve metne hiçbir şekilde müdahale etmemeye büyük özen gösterildi.
Projenin birinci seti, Dede Korkut ile birlikte 1860 -1952 yılları arasında doğan 100 yazarımız ve onların birer öyküsünden oluşuyor. 100 yazarımızın 100 öyküsü, toplam 20 CD'de bir araya getirildi.Öykücülüğün Türkiye'deki gelişim çizgisini belgeleyen ve öykü edebiyatımızı ulaşabildiğimiz en geniş kitleyle buluşturmayı hedefleyen bu işitsel CD arşivi, seslerine ve yorum güçlerine yürekten inandığımız değerli tiyatro sanatçılarımızın katkılarıyla hazırlandı. Titiz bir dramaturji çalışmasıyla ve bestelenen Özgün müziklerle zenginleşti.
Orijinal edinmek için
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder