Rengi, tadı, kokusu, şekli kısaca tüm haliyle bu hayatta zevk aldığım 3-4 şeyden biri..Burada Portakal’ın girdiği tüm formlardan örnekler vereceğim-Yaklaşık 1110 tane fotoğraftan oluşacak bir koleksiyon..
Turunçgillerden bir meyve. Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23° ilâ -3°C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. Portakal ağacı genellikle 2-3 m boyundadır. Verdiği meyve de 500-600 civarındadır. Yaprakları sert ve düz kenarlıdır. Kökleri derine iner. Portakal çiçekleri beyaz, beş çanak ve taç yapraklı olup hoş kokuludur.
Özel kokulu bir yağ içeren ve turunçgiller ailesinden kabul edilen bu meyvenin anavatanı Çin'dir. Daha sonra başta İspanya ve tüm Akdeniz ülkelerinde, Güney Afrika ve Amerika gibi sıcak bölgelerde üretilmeye başlanmıştır. Portakalın Yafa (şamutu), Washington navel portakalı, ince kabuklu, karın kısmı geniş portakalı, Valensiya gibi türleri Türkiye'de Akdeniz bölgesinde özellikle Antalya ve İçel'de yetiştirilmektedir.
Kullanıldığı Yerler
Kabuklarından portakal esansı elde edilir. Bundan dolayı kabuk, çiçek ve yapraklarından parfümeride koku ve lezzet vermekte kullanılan uçucu yağlar elde edilir. Organik asitler, sekerler ve C vitamini yönünden zengindir. Ayrıca ilâçların terkibine de girerler. Çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde edilen su, spazm giderir. Kabuklarından yapılan şurup ise, mide hastalıklarında kullanılır.
Damar sertleşmesini ve felci önler. Soğuk algınlığı, grip ve nezlede faydalıdır. Yorgunluğu ve sinir bozukluğunu giderir. Cildin güzel olmasını sağlar. Kansızlığı giderir. Hazmı kolaylaştırır. Karaciğeri çalıştırır ve safra ifrazatını artırır. Ateşi düşürür. Nekahat devresini kısaltır. Vücuda enerji verir. Şeker hastalarına faydalıdır. Susuzluğu giderir. Zayıflatıcıdır. Mide hastalıklarından şikayet edenler portakal yememelidir..
Portakal'ın Besin ve Vitamin değerleri (1 adet-131 gr.)
A ve C vitaminleri ile, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından çok zengin olan portakal, kanser, nezle, grip, soğuk algınlığı, kolesterol, tansiyon gibi hastalıklara iyi gelir. Lif açısından zengin olduğu için bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.
Vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Nefes açıcı etkisi vardır ve astımlıları rahatlatır. Kan basıncını dengeleyerek, tansiyonu ve kandaki kolesterol oranını düşürür. Karaciğeri çalıştırır, kanı temizler, kansızlığa, mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Yaşlanmanın ciltteki belirtilerini azaltarak, yıpranmış ve kuru ciltleri nemlendirir. Selülit’i önler.
Vitaminin fazlası vücuttan atılır. Atılamayan kısımlar ise böbrek taşına neden olabilir. Bu nedenle C vitamini deposu meyveleri yeme konusunda abartıya kaçılmamalıdır. Portakalda B vitamini çeşidi olan folak ve folik asit de bulunuyor. Folik asit, hamilelik boyunca ve özellikle ilk üç ay çok gerekli.
Bebekte Spina Bifida gibi anormalliklerin oluşmasını engelliyor. Alyuvarların oluşmasına yardımcı oluyor, aynı zamanda yemeklerdeki besleyici maddelerin vücut tarafından emilmesini sağlıyor.
Vücudumuz C vitamini üretmiyor, bu nedenle dışarıdan almamız gerekiyor.
Günlük C vitamini ihtiyacımız 50-70 miligram. Bir portakalda 90 miligram C vitamini bulunuyor. Sigara içenlerde ve enfeksiyonlar sırasında C vitamini ihtiyacı yaklaşık 2 katına çıkıyor. Sabah kahvaltısında içilen bir bardak portakal suyu, güne dinamik başlamak ve pek çok hastalıktan korumak için idealdir.
Portakal’ın Halleri
Kozmik Hal..
Fresh Hal..
Yemeli-İçmeli Hal..
Komik Haller..
Kabuk Halleri..
Tablo Hali..
Türkü Hali..
İnsan ve Portakal..
Renksel / Objesel Haller..
Şiir Hali..
Portakal dene dene, portakal senin nene
Yarimden ayrılalı, oldu bir buçuk sene
O yardan ayrılalı, geçti bir buçuk sene
Yanağı al al yarim, zülüfü tel tel yarim
Dayanacak halım yok, bekletme gel gel yarim
Ben gelemezsem eğer, sen çıkta gel gel yarim
Portakal yolamadım, dibini sulamadım
Şu dünyayı gezdimde, sen gibi bulamadım
Seyyah olup gezdimde, yar gibi bulamadım
Portakal sarı sarı, neyleyim al al narı
Hasretinden ölüyom, nerdesin gönlüm varı
Ben aşkından ölüyom, hanisin gönlüm yari
Portakal dilim dilim, Kırıkkale'dir ilim
Gözyaşını sil gayrı, geliyorum sevgilim
Kahırlanma gül gayrı, geleceğim sevgilim....
(Aşık Kaleli)
178 MB| 1111 Fotograf için resme tıklayın..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder