Gırgır Dergisini ablalarım alırdı ama her hafta değil öyle akıllarına esince bende okurdum tabi hoşuma giderek-sonra ilkokul 5.sınıfın ikinci yarısında artık her hafta kendim almaya başladım, 1977 yılıydı-bu durum düzenli olarak 1988 yılına kadar sürdü. (En son aldığım derginin sayısı: 851'miş)
O zamanlar bir ansiklopedi furyası da vardı. Fasikül fasikül her hafta toplardım. Ve size inanılmaz gibi gelebilir ama o zamanlar 105 takım cilt yaptırmaya götürdüğümüzde babamla matbaacının gözleri ışıldamıştı. Bu 105 cilte sonradan 22 Ciltte Gırgır'ları (her yıla 2 cilt olacak şekilde) eklediğimde babam biraz rahatsız olmuştu;
"Oğlum ne işine yarayacak ki bu gırgır mıdır mırmır mıdır" diye..
Aradan yıllar geçti o ansiklopedilerin hepsi çöpe gitti bir kısmı tavan aralarında çürümeye bırakıldı ve elimde o dönemden bir tek Gırgır ciltlerim kaldı..
Bilindiği üzere dergi kapandı el değiştirdi ve sahip olduğu o çizgi ruhu da eski kadroyla birlikte çekip gitti. Tek yararı oradan ayrılan karikatürcülerin dağılıp bugün ki dergi bolluğunu yaratmaları oldu.
Yıllar sonra kendi paramla aldığım bu ilk sayıyı (238) bulduğumda çok sevindim nedense örnek olması açısından yeni kuşaklara paylaşmak istedim:) Pazar günleri çıkan 16 sayfalık bu derginin yayın yönetmeni Oğuz Aral’dı..
Kardeşi Tekin Aral’da o sıralar “FIRT” dergisini çıkarıyordu ve o dönem için büyük bir cesaret örneği göstererek ikinci sayfaya “yavrunuzun sayfası” adı altında her hafta çıplak bir kadın resmi koyarlardı.
Bir iyilik daha yapıp size ilk ve son GIRGIR’ın kapakları ile kapanmasına neden olan olaylı kapağı ekleyeyim. (Sanat elçimiz Müşerref Akay’ın üstüne giydiği Türk bayraklı elbiseyi kapaklarına taşıdıkları için..)
Son söz kendi sloganları olsun:
"Geçim derdini, can sıkıntısını, aşk yarasını, karı-koca kavgasını şipşak keser, her derde devadır. GIRGIR da GIRGIR.."
Teşekkürler
YanıtlaSilne iyi yapmıssınız. her hafta alırdım. her seyi sakladık biriktirdik de bir Gırgır ı biriktirmedik. bu kadar arıyacagımızı bilemedik işte
YanıtlaSilHarika bir çalışma olmuşm
YanıtlaSilTüm arşivi pdf olarak paylaşırsanız bir nesil size minnettar kalacaktır.
YanıtlaSilne yazıkki elimde digital formatı yok... sadece ciltlenmiş 8 yıllık bir koleksiyona sahibim ve bunun taranması çok meşakkatli bir iş ve de ciltleme nedeniyle sağlıklı bir tarama olmayacaktır..Umarım başka bir kaynaktan bulma şansınız olur..Çizgili Forum diye biryer vardı üye olduktan sonra arşivlerini görebiliyorsunuz..Beni üyelik sistemini eleştirdiğim için atmışlardı forumdan:=) Oysa blogtan benim çalışmalarımı hiç habersiz alıp ekleme yapmışlardı..Yani bir şekilde başarırsanız belki bu forumdan bulabilirsiniz..
SilDostum fotoğraflarını cep telefonu ile çekip basit bir scan programı ile otomatik pdf yapılabilir yeterli fotoğrafları cekilmiçolsun bana yollardan memnuniyetle pdf halinegetiririm öyle ihtimam göstererek cekmenede gerek yokk
SilMerhaba, bunu okur musunuz bilmiyorum ama okursanız çok çok büyük bir iyilik yapma şansınız olabilir. Halihazırda yazmakta olduğum makalem için Gırgır dergisinin 1980-1985 yılları arasındaki sayılarından karikatürlere ihtiyacım var(fotoğraflarını çekerseniz harika olur) , hepsi olmasa da en azından bir kısmının fotoğrafını alabilirsem harika olacak. Hazırladığım ödev için çok önemli, eğer mail yoluyla bana gönderebilirseniz gerçekten büyük bir iyilik yapmış olursunuz ( tabi mecbur değilsiniz ama ihtiyacı olan bir öğrenciye yardımcı olacaksınız çünkü hiçbir yerde bulamıyorum o sayıları) . Mail adresim : y1994@outlook.com teşekkür ederim şimdiden.
YanıtlaSilmerhaba öncelikle bu arşiv için sizi tebrik ederim.Yıllar önce gırgırda yayınlanan bardağın taşma teorisi ile ilgi bir karikatür vardı ne zaman yayınladı hatırlamıyorum ama ne zaman haberleri seyretsem hop o karikatür gözümde canlanır eğer o karikatürü bulabilirseniz sitenizde yayınlaya bilirmisiniz? teşekkür ederim.
YanıtlaSilNe güzel bir blog oluşturmuşsunuz. Gırgır dergisinin PDF'sini bulabilir miyim diye araştırırken size rastgeldim. Yazılarınızı okuyacağım. Gırgır'ın 4 sayısı için teşekkürler.
YanıtlaSil