Zihni Sinir, karikatürist İrfan Sayar tarafından 1977 yılında Gırgır dergisinde dünyaya gelen pratik zekâlı, meraklı ve mizahi bir bilim adamı karikatür karakterdir.
Çalışmaları Ocak 2003'ten beri Bilim ve Teknik Dergisi'nde yayınlanmaktadır.
İrfan Sayar Kimdir?
Manisa`da doğan İrfan Sayar, çocukken, çiftçi olan anne ve babasıyla köye gittiğinde, şehirden götüremediği oyuncaklarının yerine köyde çamur, ahşap gibi malzemeler kullanarak kendi oyuncaklarını üretmeye başladı. Bir süre sonra gerçek oyuncaklardan kendi yaptıklarından aldığı keyfi almadığını fark etti. İşte bir yaratıcılık öyküsü bu biçimde başladı.
Manisa Lisesi`nin ardından Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü, Sahne ve Görüntü Sanatları İhtisas atölyesinden mezun oldu. Akademinin ikinci sınıfındayken Oğuz Aral`la tanıştı. Gırgır dergisinde profesyonel olarak karikatür çizmeye başladı (1975). Bu arada Porof. Zihni Sinir tipini yarattı (30 Ocak 1977). Beş arkadaşı ile birlikte Mikrop dergisini çıkardı.
Daha sonra Hıbır dergisi yönetiminde bulundu. Sarkis Paçacı ve Ergün Gündüz`le birlikte Hayal Mahsulleri Ofisi adıyla bir şirket kurup RR Resimli Roman dergisini çıkardı. Karikatür-heykel çalışmalarında bulundu.
Sonra yine arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı HBR Maymun dergisi kurucu ve yöneticisi olarak çalıştı. 100 orijinal karikatürden oluşan bir sergi açtı. Arnavutköy`deki atölyesinde buluşların üç boyutlularını üretmeye başladı.
www.zihnisinir.com sitesini yayına açtı. Vizontele filminin baş karakterinin bisikleti, atölyesi ve çeşitli elektronik ve mekanik aletlerini tasarladı. Arnavutköy`deki atölyesini Taksim`de Lamartin Caddesi`ne taşıdı. Atölye, ofis ve showroom olan yeni mekanına 2005 yılında Porof Vecafe kısmı eklendi.
Kurumlara ve minik öğrencilere yönelik Atölye çalışmalarını başlattı. 2008 yılında da seri üretim atölyesini kurdu. TÜBİTAK`ın Bilim ve Teknik dergisinde 4 yıl Porof. Zihni Sinir sayfasını çizdi. Kurumlara yönelik farklı projeler geliştirdi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Enformatik Bölümünde Ögretim görevlisi olarak ders veriyor. Psikiyatrist Dr. Gökben Hızlı Sayar ile evlidir, iki çocuk babasıdır.
hakkında söylenenler
Porof. Zihni Sinir`in projelerini bize iletmekle İrfan Sayar, aynı zamanda tarihe geçecek bir yaratıcılık görevini üstlenmiştir. (Dogan Hızlan)
Her işin ilki büyük zorluklarla karşılaşır. bu ilk hele sanat alanındaysa zorluklar daha da artar, yaratıcısını çok yorar. Ama İrfan Sayar tanıdığım kadarıyla son derece sabırlı bir insan. Sabırlı olmasaydı şimdiye kadar çoktan pes etmişti bile. Sağ ol Porof Zihni Sinir, sağ ol İrfan Sayar. Önemli olan yeni proceler üretmek, senin bu toplumdaki görevin. (Semih Balcıoglu )
Hayal Saati ‘nın İrfan Sayar'la yaptığı röportaj;
-İrfan bey Profesör Zihni sinir 30 yaşına geldi. Öğrencilik yıllarınızdan bu güne İrfan Sayar hep Zihni Sinir ile birlikte anıldı. Hatta şimdi bir Zihni Sinir dükkanınız bile var ve Proceler'i hayata geçiriyorsunuz atölyenizde. Pek çok yerde pek çok kere anlatmışsınızdır ama biz yine de soralım. Zihni Sinir nasıl doğdu?
-Güzel Sanatlar Akademisi, şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesini kazanarak İstanbula gelmiştim. Sahne ve Görüntü Sanatları ihtisas atölyesinin 2. sınıfındayken bir arkadaşımın çizdiğim karikatürleri Oğuz Arala götürmesi ile GırGır dergisinde hemen çizmeye başladım. Hem okuyor hem de profesyonel olarak karikatür çizmeye devam ettim. Önceleri İrfan Sayar 22 derece fıttırık gözlükleri arkasından dünyayı nasıl görüyor diye bir köşe de yer aldı çizdiklerim. İşte bu farklı görüş giderek Zihni Sinir karakteri oldu. 1977 den bu güne böyle bir yolculuğu başladı Zihni Sinir’in.
-Prof. Zihni Sinir'in unutulmamasının ve hala sık sık anılmasının Gırgır ekolünün Gırgır okulunun bir ilgisi var mı?
-Tabiiki var. Fakat Zihni Sinir dergilerin dışına çıktı artık. Genel olarak yaratıcılık dünyasının pozitif, gerçek dünyanın negatif karakteri olarak dilimize de yerleşti.
-Olmuyor. Çünkü yaptıklarıma bakınca daha çok yoruluyorum. Daha yapmam gerekli çok şey var. Enerjimi ileriye doğru yönlendiriyorum.
-Prof. Zihni sinir'in en sevdiğiniz projesi hangisi?
-Henüz yapamadıklarım. Çok klasik bir cevap ama gerçek bu napiim.
-Bir atölye kurup projeleri işler hale getirme fikri nereden doğdu?
-Mizah dergileri kapanınca zaten daha önceden aklımda olan bu fikiri hayata geçirme fırsatım oldu. Hayal dünyası ile gerçek dünya arasındaki dönüşüm çemberinin bütün safhalarını keşfedebilmek için hayali objeleri perakende satış noktasında buluşturdum.
-Atölyenizde çalışırken procelerin görselliği ve çalışabilirliği açısından kağıt üzerindekinden farklı eserlerin ortaya çıktığı oluyor mu?
-Aaaa evet kesinlikle böyle şeyler oluyor. Fizik şartlar beklenmedik sonuçlara sebep olabiliyor. Hele mekanik girince işin içine teori ile pratiği iç içe tekrarlayarak çalışmanız gerekiyor. Ama sonunda Çizgi deki hallerinden çok ta farklı olmamalarını sağlayabildik.
-Bir de halkımız tuhaf olan neyi görse "Bak tam Prof. Zihni Sinir icadı" diyor. Bazen gazetelerde televizyonlarda tuhaflıkları Zihni Sinir procelerine benzetiyorlar. Size göre Zihni Sinir 'in icat ettiği en tuhaf şeyler neler di?
-Göreceli bir şey tabii bu konu. Bana gerçek hayatta benimseyerek kullandığımız bir çok şey daha tuhaf geliyor.
-Prof. Zihni Sinir hala dergilerde yeni çizimleri ile yer alıyor mu ?
-Tübitak Bilim Teknik Dergisinde yeni proceleri çiziyorum her ay. Bunun dışında İletişim yayınlarıyla Yeni bir dizi kitap çalışması yapıyoruz. Önce 8 kitaplık Proceler Külliyatı çıkıyor. Proceler Külliyatının ilk kitabı mart’ın ilk haftasında piyasaya çıkacak.
-Siz aynı zamanda Mikrop, Hıbır, Resimli roman gibi dergilerin de kurucuları arasında yer aldınız, O "çok satan mizah dergisi" dönemi biteli çok oldu ama hala severek beğenerek aldığınız dergi takip ettiğiniz çizerler kimler?
-Şimdiki mizah dergileri sadece 17 yaşına hitap ediyor. Cinsel tabulara başkaldırı var sadece. Bu yüzden eski gırgır gibi fazla yaygınlaşamıyorlar. Çizerler çok ustalaştı. Ama espiri de bir düşüş var. Çok tekrar var gibi geliyor bana.
-İrfan Sayar'ın takip ettiği çizgi romanlar sevdiği çizgi roman kahramanları var mı?
-Eskiden Asuire diye bir dergi vardı. Fransızca -devamı var-manasına geliyormuş. Yine L'Écho des Savanes da. En çok sevdiğim resimli roman dergileriydi. Sonra kapandı asuire, diğeri hala çıkıyor olsa bile bulamıyorum artık. Artistlerinden bazılarının albümlerini hala izliyorum büyük bir keyifle. Müthiş görsel hikayeler(!) Mesela İspanyol Miguelanxo Prado bunlardan biri. Baru da en sevdiğim artist. Arjantinli Munoz vs. Bizden de Bahadır Baruter ve Ergün Gündüz en sevdiklerim çizerlerdir.
Çocukluğumda okuduğum Kinova dergisini yine okusam aynı heyecanı duyacağımı biliyorum.
Kitapları
-Porof.Zihni Sinir-Proceler-Tübitak Yayınları
-Porof.Zihni Sinir Proceler Külliyatı-İletişim Yay.
1.Taşıtlar ve Trafik Sorunları ile İlgili Proceler
2.Ev Eşyaları ve Giyim Kuşam ile İlgili Proceler
3.Yazlık ve Kışlık Proceler
4.Eğitim, Kültür, Sanat ve İletişim Proceleri
5.Alet, Edevat, Askerlik ve Silah Proceler
3 Boyutlu Objelerinden
eskizleri
“Sinirsel” Google yorumları
ve karşınızdaaa İrfan Sayar:
Evet, işte gerçek ve anlamlı bir tanıtım...
YanıtlaSilTanıtımda amaç kesinlikle emrak uyandırmak olmalıdır ki, bu merak bu çalışmayla fazlasıyla söz konusu olabiliyor.
Tanıtılan kişinin emeğine saygı buram buram bu çaılşmada kokuyor. Yapılacak iş, gidip tanıtılan bu kişiye ait kitapları edinmek olmalıdır.
Bu çalışmayı çok beğendim, teşekkür ediyorum